Külföldi autó használata

2003.04.14. 19:23

Külföldi rendszámú gépkocsijára kötelező felelősségbiztosítást a rendszámot kiadó országban kell kötnie.

Tisztelt Vámszakértő,

Felvilágosításukat és segítségüket kérem az alábbi ügyben:
Időszakos magyarországi tartózkodásomra az USÁ-ból (California) hajó és konténer szállítással Magyarországra útban van az itt használt egyik személygépkocsim. A gépkocsi:
VOLVO 780 BERTONE coupe, 6 hengeres, 2800 ccm V6 1988. típus. Kis szériában gyártották [500 db] Olaszországban, VOLVO megrendelésre, az USA piacra.
A kocsi 14 éves, új állapotban van, tulajdonképpen egy autókülönlegesség, a magyar vámhatóság gépkocsi listájában, (mint utólag megtudtam) nem szerepel.
Kérdéseim a következők:
Igaz az, hogy a magyar biztosítótársaságok közül csak egy biztosító foglalkozik USA-rendszámú kocsi biztosításával? Ez az egy biztosító csak belföldi használatra biztosítja a kocsit, tehát határon túlra a biztosítás nem érvényes.
Igaz az, hogy a kocsit 6 hónap elteltével ki kell vinni az országból? Hogy lehet, vagy kell kivinni, ha nem lehet rá biztosítást kötni?
Miért utaztassam a kocsit külföldre, ha Magyarországon akarom használni, s a 6 hónapos periódusban éppen nem tartózkodom Magyarországon? Mi a megoldás? Lehet felmentést kérni és kapni a hathónapos kötöttség alól?
A külföldről hazatelepülők részére milyen gépkocsi beviteli rendelkezés van, s tartalmaz-e évjárat megkötöttséget, mert a felmerült problémák megoldására ez is szóba kerülhet.
A nekem bonyolultnak tűnő kérdésekre válaszaikat előre is köszönöm.

Tisztelettel:
George Zach

Tisztelt George Zach!

Külföldi rendszámú gépkocsijára kötelező felelősségbiztosítást a rendszámot kiadó országban kell kötnie. A biztosítás természetesen nemzetközi egyezmények alapján érvényesek Magyarországon is.
A külföldi állampolgárnak külföldi rendszámú autóval Magyarországon mindenféle vámigazgatási formaság nélkül valóban 6 hónapig lehet tartózkodni.
A hosszabb idejű folyamatos magyarországi tartózkodás esetén úgynevezett ideiglenes behozatali vámeljárásban kell a gépjárművet vámkezeltetni. Ennek során a vámhatóságtól vámokmány kiállításával kell kérni az ideiglenes behozatali vámeljárást. Ehhez többek között a tartózkodási engedély bemutatása, valamint vámbiztosíték nyújtása is szükséges. Lebonyolításával javasolom, hogy szakképzett vámügyintézőt, vagy céget bízzon meg.

Egy évet meghaladó tartózkodási engedély birtokában, illetve hazatelepülőként amennyiben tulajdonukban lévő gépjármű forgalomba helyezhető Magyarországon, és beköltözés előtt legalább 6 hónappal a tulajdonában volt úgy vámmentesen vámkezelhető.
A hazatelepülők által vámmentesen behozható gépjárművek esetében a vámkezelést megelőző közlekedési felügyeleti vizsgálat során a légszennyezésre és zajkibocsátásra vonatkozó jóváhagyási kötelezettséget nem alkalmazza a közlekedési felügyelet.
A behozatal előtt azonban nyomatékosan javasolom, hogy a leendő állandó lakóhelye szerint illetékes megyei közlekedési felügyeletet keresse meg a vámkezelést megelőző vizsgálat kérdésében, (Budapesten a 7. sz. Vámhivatal telephelyén lévő Központi Közlekedési Felügyeletet) mivel a belföldi forgalom számára történő vámkezelés továbbra is csak a Felügyelet által kiadott engedély alapján lehetséges.

Tisztelettel!
Váradi Mihály
igazságügyi szakértő