Autó vezetése EU-s tagország rendszámával

2003.04.24. 15:15

A jelenlegi szabályozás szerint külföldi rendszámú autóval Magyarországon csak a külföldi tulajdonos, vagy annak külföldi egyenesági hozzátartozója közlekedhet.

Tisztelt vámszakértő!

Kérdésem a következő lenne.
Ha beléptünk az EU-ba, miért kéne Magyarországon forgalomba helyeznem az autót, hiszen használhatnám akármelyik EU-s ország rendszámával? Ott fizetem a biztositást ahol az autót forgalomba helyezték, ezzel szerintem legálisan használhatom.

Válaszát előre is köszönöm.
Fehér Ákos

Tisztelt Fehér Ákos!

A jelenlegi szabályozás szerint külföldi rendszámú autóval Magyarországon csak a külföldi tulajdonos, vagy annak külföldi egyenesági hozzátartozója közlekedhet minden megkötöttség nélkül.
Magyar állampolgár aki külföldön él életvitelszerűen - külszolgálatos, tanul, stb. - úgynevezett "Járműnyilvántartó lap" birtokában vezetheti legálisan Magyarországon az ideiglenesen itt tartózkodás ideje alatt a külföldi rendszámú gépjárművét. A Járműnyilvántartó lap alkalmazásával is csak akkor van mód a gépjármű vezetésére, ha 12 hónap alatt legfeljebb 6 hónapig van Magyarországon az autó.
Ezt meghaladó esetben magyar forgalmi engedéllyel és rendszámmal kell ellátni a járművet a vonatkozó közúti közlekedési igazgatási szabályok szerint.
Arra, hogy a mostani közlekedés igazgatási szabályok hogy fognak megváltozni a csatlakozás után jelenleg még nem tudok választ adni.

Tisztelettel:
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő