Autó vámmentesen

2003.05.07. 10:48

Kérem írja meg milyen lehetőségeim vannak.

Tisztelt Autójogász!

Autót szeretnék behozni külföldről. Sok információt hallottam az illeték és vámmentes autóbehozatalról de ezek elég elentmondóak voltak. Egy külföldön élő és jellenleg is kint dolgozó családtagom révén szeretnék autot behozni. Ő magyar állampolgár de már lassan 2 éve folyamatosan dolgozik, legálisan munkaválalási engedéllyel.
Kérem írja meg milyen lehetőségeim vannak.

Tisztelettel,
Kiskartalyi András

Tisztelt Kiskartalyi András!

A vámmentes behozatalra az Ön külföldön hivatalosan munkát vállaló családtagjának akkor van lehetősége, ha legalább kettő évet eléri külszolgálatának időtartama, és a vámmentesen behozott vámáruk - autó és egyebek - összértéke nem haladja meg az igazolt külföldi jövedelme 40 %-át, illetve rokona vezetői engedéllyel rendelkezik.
A vámmentesség azonban nem jelenti a fogyasztási adó alóli mentességet - azt meg kell fizetni a vámkezeléskor.
Rossz hír, hogy a vámmentesen vámkezelt gépjárművet 3 évig csak a behozatalkori meg nem fizetett vámteher kamataival együtt történő megfizetése esetén lehet elidegeníteni - eladni. Ez az elidegenítési korlátozás természetesen a forgalmi engedélybe bejegyzésre kerül.
Ön tehát a behozataltól számított három évig csak akkor vásárolhatja meg rokonától a gépjárművet, ha a fenti vámteher kamatosan megfizetésre kerül a Vámhatóságnak.

Tisztelettel!
Váradi Mihály
igazságügyi szakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.