Törött autó behozatala

2003.05.07. 11:00

A fenti szempontok mérlegelése alapján a Közlekedési Felügyelet határozatban dönt a vámkezelés engedélyezéséről, vagy elutasításáról.

Tisztelt Váradi úr!

Szeretnék érdeklődni, hogy sérült autó behozatalánál a törés jellege, fajtája meg van-e határozva?
Ha igen ebben kérném segítségét.

Köszönettel:
Czirják Csaba

Tisztelt Czirják Csaba!

A sérült gépjármű belföldi forgalom számára történő vámkezelését a Közlekedési Felügyelet a vizsgálat alapján akkor engedélyezi, ha:
-a gépjármű nem üzemképtelen,
-a gépjármű megfelel a forgalomba helyezés engedélyezésére meghatározott követelményeknek,
-a karosszéria oldható kötésekkel rögzített, különválasztható külső burkolólemez elemei közül 30 %-nál több nem sérült, az önhordó karosszéria nem oldható kötésekkel rögzített elemeit az eredeti alvázszámot beütő gyártóműben állították össze és cseréjük nem szükséges,
-a fődarabok és kisfődarabok nem hiányoznak, valamint sérülésük nem haladja meg a 10 %-os mértéket,
-a motorszám és az alvázszám eredeti gyártóművi beütésű,
-a motorblokk nem sérült (javítása nem szükséges),
-a futómű és a biztonsági öv bekötési pontjai nem sérültek, szilárdsági szempontból veszélyes mértékben nem korrodáltak,
-az alváz, a fenékváz és a karosszéria teherviselő elemei olyan mértékben nem átkorrodáltak és deformáltak, hogy cseréjük szükséges legyen,
-a kormánymű és rögzítési pontjai nem sérültek és szilárdsági szempontból veszélyes mértékben nem korrodáltak,
-különleges felépítménye megfelel a külön jogszabályban meghatározott követelményeknek (szükség esetén szakhatósági vizsgálat is előírható),

A fenti szempontok mérlegelése alapján a Közlekedési Felügyelet határozatban dönt a vámkezelés engedélyezéséről, vagy elutasításáról. A határozat fellebbezhető, II. fokon a Közlekedési Főfelügyelet jár el.
Ha a Közlekedési Felügyelet a belföldi forgalom számára történő vámkezelés engedélyezését megtagadja, az ügyfél kérheti a jármű alkatrészként történő vámkezelését. Ehhez - a fődarabok azonosítási jelzésének nyilvántartásba vétele mellett- a Közlekedési Felügyelet külön engedélyt ad ki.
Konkrét esetben a behozatal előtt a sérülés jellegével kapcsolatos kérdések megválaszolásához a Közlekedési Felügyelettel javasolom felvenni a kapcsolatot.

Tisztelettel!
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.