Autóbehozatal és vezetés Németországból

2003.05.12. 12:57

Sajnos nem vezetheti német kollégájától kölcsön kapott német gépjárművet Magyarországon.

Tisztelt vámszakértő!

Kérdéseim a következőek lennének:
1. Németországban dolgozó magyar állampolgár vagyok. (vízummal, munkavállalási engedéllyel, német jogosítvánnyal rendelkezem) Szeretnék itt Németországban egy gépkocsit vásárolni. Megtarthatom-e, üzembehelyezhetem-e Magyarországon, ha haza fogok költözni, illetve milyen követelményeknek kell eleget tennie forgalomba helyetzéskor? (kor, müszaki állapot, stb.) Továbbá milyen kedvezmények illetnek meg ekkor?

2. Vezethetem-e a német munkatársamtól kölcsönkapott autót ideiglenesen Magyarországon, ha igen, milyen feltételekkel?

Köszönettel:
Krisztián

Tisztelt Bakos Krisztián!

Külföldön hivatalosan munkát vállaló magyar állampolgárok a külföldön vásárolt gépjárművet az általános szabályok szerint bármikor vámkezeltethetik a belföldi forgalom számára.
Amennyiben Ön több mint kettő éve dolgozik külföldön akkor lehetősége van a gépjármű vámmentes vámkezelésére. Azonban fogyasztási adót fizetnie kell. A vámkezeléshez mindkét esetben szükséges egy előzetes közlekedési felügyeleti vizsgálat.
A vámmentes vámkezelés esetén azonban az előzetes felülvizsgálat során a zaj- és légszennyezési előírásokat azonban nem alkalmazzák, nem veszik figyelembe.
Az EU-hoz történő csatlakozásunkat figyelembe véve, és ha munkaszerződése még 2004. május 1-e után is érvényes, azt javasolom Önnek, hogy várja meg a 2004. május 1-e utáni időpontot a gépjármű végleges hazahozatalával. Ekkor ugyanis már nem kell vámterhet fizetnie.

Sajnos nem vezetheti a német kollégájától kölcsönkapott német gépjárművet Magyarországon.

Tisztelettel!
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.