Import Franciaországból

2003.05.23. 15:21

A munkaviszonyom miatt jogosult vagyok adómentesen vásárolni személygépkocsit.

Tisztelt Vámszakértő!

Jelenleg külföldön dolgozom egy nemzetközi kutató intézetnél, és Franciaországban élek.
A munkaviszonyom miatt jogosult vagyok adómentesen vásárolni személygépkocsit. Két éve van egy használt autóm, amelynek az adóterheit nem kellett kifizetnem. Az autó egyébként az EU-ból származik, egész pontosan Olaszországból (Fiat). Az autó egy speciális, konzuli rendszámot kap, amellyel megkülönböztetik a normálisan vásárolt gépkocsiktól. Mivel új autót készülök venni, és a szabályok nem engedik, hogy két speciális rendszámmal rendelkező gépkocsim legyen, ezért a használt autóról le kell vetetnem a rendszámot.
Megfordult a fejemben, hogy az autót Magyarországon importálom, de nem vagyok tisztában azzal, hogy mit kell tennem ilyen esetben. Be tudom az autót importálni úgy, hogy az adóterheket otthon fizetem ki? Ki az illetékes abban, hogy az autóhoz ideiglenes rendszámot, illetve papírokat adjon?

Köszönettel,
Soós Csaba

Tisztelt Soós Csaba!

Arra a kérdésre, hogy a második autó megvásárlása után továbbra is jogosult-e az első gépkocsi utáni adómentesség megtartására nem tudok válaszolni. Erre a franciaországi adójogszabályok adják meg a választ.
Ideiglenes rendszámot a Magyarországra történő behozatalhoz szintén a francia hatóságoktól kell kérnie a gépjármű forgalomból történő kivonásával egyidejűleg. A behozatal többi része az általános szabályok szerint történik, azaz a magyar adóterheket a vámkezeléskor meg kell fizetnie. Ezzel kapcsolatos kérdéseire a korábbi válaszaimban találja meg a válaszokat. Felhívom figyelmét a magyar jogszabályok szerint a behozatalkor alkalmazott évjárati korlátozásra.

Tisztelettel!
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.