Külföldi rendszámmal itthon

2003.04.25. 15:40

Felhívom figyelmét, hogy a járművet Magyarországon nem adhatja kölcsönbe, bérbe, használatba más személy részére - kizárólag Ön vezetheti.

Tisztelt Vámszakértő,

Május 5-től egy évig külföldön (Norvégiában) fogok dolgozni, és az ottani munkavégzésemhez a cég egy saját célra is használható autót ad nekem használatra, természetesen norvég rendszámmal.
Tervezem, hogy a kocsival Magyarországra időközben hazajönnék családlátogatás, nyaralás céljából. Kérdésem, hogy milyen papírok szükségesek ahhoz, hogy a külföldi rendszámú autót itthon használhassam? Kinti munkavállalási engedély, tulajdonos papírjai és meghatalmazása birtokomban lesznek, kell-e még valami ezen kívül?

Üdv,
Krenner Márton

Tisztelt Krenner Márton!

A külföldi rendszámú gépjárművel az első határátlépés alkalmával "Járműnyilvántartó lap" kiállítását kell kérnie a határvámhivataltól. A lap kiállításához az alábbi okmányokat kell benyújtania:

-Magyarországra érvényes kötelező gépjármű felelősségbiztosítás igazolása (Zöld kártya),
-a külföldi szervvel kötött munkavállalási szerződést - magyar fordítás -, melyben szerepel, hogy a gépjárművet használatra kapta, vagy a meghatalmazás a vezetésre,
-útlevelét,
-jármű forgalmi engedélyét.
A Járműnyilvántartó lapot ezt követően minden be, illetve kilépés alkalmával igazoltatni kell a határvámhivatallal. A Járműnyilvántartó lap a kiállítástól számítva 12 hónapig érvényes. Ezt követően a vámhatóság felé el kell számolni.
Felhívom figyelmét, hogy a járművet Magyarországon nem adhatja kölcsönbe, bérbe, használatba más személy részére - kizárólag Ön vezetheti. A járművel egy 12 hónapos időszakot figyelembe véve legfeljebb - folyamatosan, vagy megszakításokkal - 6 hónapig tartózkodhat Magyarországon, amit a Vámhatóság ellenőriz.

Tisztelettel!
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő