Mustang és BMW 635

2003.05.26. 12:45

Szeretnék az Egyesült Államokbol behozni egy 1967-es gyártású Ford Mustangot.

Tisztelt Vámszakértő!

Következő kérdéseim lennének:
-Szeretnék az Egyesült Államokbol behozni egy 1967-es gyártású Ford Mustangot, 6000 köbcentis, még nincs veteránná minősítve, csak ithon szeretném. Kérdésem, milyen eljárás szükséges, hogy behozhassam és mekkora vám, adó, és illetékek terhelnék ezt a járműbehozatalt.
-Szeretnék szintén behozni az EU-ból egy 635-ös BMW-t, van-e arra lehetőség (méltányossági eljárás), hogy 7-évnél idősebb, de nem veterán korú, egyébként ritka autót behozzam, és ennek milyen adó, vám, stb. terhei lennének.

Válaszát köszönettel várom!
Szántó Viktor

Tisztelt Szántó Viktor!

A gépjárművek importjával kapcsolatos évjárati korlátozás miatt a "veterán" autó behozatalához szükséges, hogy a MAGYAR AUTÓKLUB a járművet muzeális jellegűnek minősítse. Ezzel kapcsolatban a részletes szabályokat a Magyar Autóklubnál szíveskedjen megérdeklődni.
Amennyiben a behozatalhoz a Magyar Autóklub a muzeális jelleget igazolja, úgy a járműre az alábbi terheket kell megfizetni:
-vám: 78 % (vámérték az alapja)
-fogyasztási adó: 32 % (vámérték az alapja)
-termékdíj:
gumiabroncs után: 1.300,- Ft/kg
motorolaj: 88,- Ft/kg
akkumulátor: 89,10 Ft/kg
-ÁFA: 25 % (vámérték + vám + fogyasztási adó + termékdíj együttes összege az alapja)

A 635-ös BMW behozatalával kapcsolatban rossz híreim vannak. Az évjárati korlátozás miatt ezt az autót nem lehet vámkezelni a belföldi forgalom számára. Méltányossági eljárás nincs.

Tisztelettel!
Váradi Mihály
Igazságügyi vámszakértő