Külföldi céges autóval itthon

2003.06.16. 10:52

Június 1-től kezdek el dolgozni egy Ausztriában bejegyzett cégnél, ottani alkalmazottként, de Magyarországon fogok élni.

Tisztelt Vámszakértő!

Június 1-től kezdek el dolgozni egy Ausztriában bejegyzett cégnél, ottani alkalmazottként, de Magyarországon fogok élni. A cég osztrák rendszámú szgk-t akar a rendelkezésemre bocsátani. Hetente többször fogok külföldre utazni, és nem csak Ausztriába.
Hallottam, hogy elvileg lehetséges külföldi rendszámú autót magyar állampolgárnak állandó jelleggel használni, ha van a gépkocsinak útlevele és a vezetőnek igazolása, hogy a külföldi cég alkalmazásában áll.
Legyen szíves megmondani, hogy ez valóban így van-e, és hogy tudja-e ajánlani ezt a konstrukciót? Feltételzve , hogy nem akarok folyamatosan kellemetlenséget és magyarázkodást a határon vagy ha rendőr igazoltat.

Előre is köszönettel:
Soós László

Tisztelt Soós László!

Akkor jár el helyesen, amennyiben a gépjárművel Magyarországra történő első belépéskor kéri a határvámhivataltól Járműnyilvántartó lap kiállítását.
A kérelemhez be kell nyújtania az alábbiakat:
külföldi szervezettel kötött munkavállalási szerződését, Magyarországra érvényes gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést (zöld kártya) útlevelét, valamint a gépjármű forgalmi okmányait.
A Járműnyilvántartó lapot ezt követően minden ki és belépés alkalmával kezeltetnie kell a magyar határvámhivatallal.

Tisztelettel!
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő