Több autó vámmentes behozatala?

2003.07.03. 19:01

Sajnos kettő darab autó vámmentes vámkezelésére nincs lehetőség.

Tisztelt Váradi Úr!

Bakos Krisztiánnak írt válaszából (Autóbehozatal és vezetés Németországból) kitűnik, hogy két év külföldi munkavállalás után kedvezménnyel (vámmentesen) lehet autót Magyarországra bevinni és honosítani.
Hasonló körülmények mellett (németországi munkavállalási engedély, vízum, német jogosítvány, több mint 2 éves kinntartozkodás) lenne három kérdésem:

1. Több mint egy éve két német autó is van a nevemen. Mindkettőt szeretném hazatérve honosíttatni. Ha a tartós tulajdonlás kizárja a kereskedelmi célokat, akkor két autóra is vonatkozik a vámmentes kedvezmény? Egyáltalán bevihetek két autót egyszerre?
2. Fentebb hivatkozott válaszában írta, hogy az EU-csatlakozás után amúgy sem kell vámot fizetni. Ekkortól tehát ugyanolyan feltételekkel vihetek én be autót (akár kettőt is), mint bármely, otthon élő magyar állampolgár?
3. A HVG-ben olvasom, hogy a behozott autóknál esetleg feltételként fogják megszabni az EURO-3 normát.
Hallott Ön erről valamit?
Válaszát előre köszönöm.

Üdvözlettel,
Antal Kristóf

Tisztelt Antal Kristóf!

1. Sajnos kettő darab autó vámmentes vámkezelésére nincs lehetőség.

2. Az EU-s csatlakozást követően valóban megszűnik az EU-ban vásárolt járművek esetén a vámkezelési kötelezettség. 2004. május 1-e után az így vásárolt gépjármű(vek) Magyarországra történő behozatala után a magyarországi forgalomba helyezéssel kapcsolatos formaságokat kell elintézni - ekkor kell majd megfizetni a bevezetni tervezett regisztrációs díjat is. (Újnak minősülő gépjárművek esetén ilyenkor az ÁFA-t is itthon kell majd megfizetni.)

3. Sajnos az EURO-3 norma bevezetésével kapcsolatban nem rendelkezem egyértelmű információkkal.

Tisztelettel!
Váradi Mihály
Igazságügyi vámszakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.