Külszolgálatos autó vámkezelése

2003.07.08. 16:28

Sajnos rossz hírem van az Ön részére.

Tisztelt Váradi Mihály!

Kérem, engeje meg, hogy idézzek a Totalcar internetes oldalán olvasott leveléből:

"Külföldön hivatalosan munkát vállaló magyar állampolgárok a külföldön vásárolt gépjárművet az általános szabályok szerint bármikor vámkezeltethetik a belföldi forgalom számára. Amennyiben Ön több mint kettő éve dolgozik külföldön, akkor lehetősége van a gépjármű vámmentes vámkezelésére. Azonban fogyasztási adót fizetnie kell.
A vámkezeléshez mindkét esetben szükséges egy előzetes közlekedési felügyeleti vizsgálat.
Vámmentes vámkezelés esetén azonban az előzetes felülvizsgálat során a zaj- és légszennyezési előírásokat nem alkalmazzák, nem veszik figyelembe.
Az EU-hoz történő csatlakozásunkat figyelembe véve, és ha munkaszerződése még 2004. május 1-e után is érvényes, azt javasolom Önnek, hogy várja meg a 2004. május 1-e utáni időpontot a gépjármű végleges hazahozatalával. Ekkor ugyanis már nem kell vámterhet fizetnie."

Testvérem több mint 2 éve dolgozik külföldön, és szeretne egy német használtautót vásárolni. Kérdésünk a következő:
-hivatkozván a fentebb idézett részre, vámkezelhetünk-e (akár vámmentesen, akár sem ) belföldi forgalom számára egy 92-es évjáratú autót?
-ha nem, akkor van-e olyan lehetőség a hatóságok "meggyőzésére", hogy nyilatkozatban, jegyzőkönyvben, stb. kijelenti a testvérem, hogy gépjárművét Magyarországon nem fogja eladni, tovább értékesíteni (még alkatrésznek sem!)?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel,
Simon Gábor

Tisztelt Simon Gábor!

Sajnos rossz hírem van az Ön részére.
A vámmentes vámkezelés feltételeinek fennállása esetén, az előzetes közlekedési felügyeleti vizsgálat során a közlekedési hatóság nem veszi figyelembe a 6/1990 (IV.12) KÖHÉM rendeletben meghatározott igen szigorú zaj- és légszennyezési előírásokat, azonban a rendelet egyéb előírásait be kell tartani.
Ennek megfelelően pedig az a személygépkocsi vámkezelhető csak, mely újként legkorábban 1996. január 1-e után lett használatba véve. Sajnos az 1992-s évjáratú gépkocsi mindezek alapján nem vámkezelhető sem vámfizetéssel, sem vámmentesen a belföldi forgalom számára. Mivel a személygépkocsi nem vámkezelhető, ezért forgalomba sem helyezhető Magyarországon.

Tisztelettel!
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.