Motorkerékpár hazatelepítés

2003.07.08. 16:41

Az úriember munkaviszonya hamarosan megszűnik, visszaköltözik hazájába.

Tisztelt Váradi Úr!

Külföldi ismerősöm Magyarországon vásárolt motorkerékpárt, annak rendje és módja szerint "C" rendszámmal. Az úriember magyarországi munkaviszonya hamarosan megszűnik, visszaköltözik hazájába. Mi a teendő ahhoz, hogy az ominózus járművet Magyarországon kivonja a forgalomból, úgy hogy azt Svédországban vámoltatni és forgalomba helyezni tudja?
A motort kb. 1 évvel ezelőtt vásárolta márkakereskedésben, van-e ésszerű lehetősége annak, hogy a vásárláskor kifizetett áfát visszaigényelje?
Válaszát várva,

Üdvözlettel:
Dorogi Tamás

Tisztelt Dorogi Tamás!

Ismerőse a motorkerékpár magyarországi forgalomból történő kivonásával kapcsolatban azt az okmányirodát keresse fel, amelynél a "C" rendszámot annak idején igényelte. Itt a forgalomból történő kivonás után "Z" rendszámot adnak ki, amellyel külföldre szállítható a motorkerékpár. A "Z" rendszámmal együtt egy legfeljebb 30 napra érvényes ideiglenes forgalmi engedélyt ad ki a hatóság.
Második kérdésével kapcsolatban sajnos az ÁFA törvény egyértelműen rendelkezik arról, hogy "külföldi utas" részére akkor adható általános forgalmi adó visszatérítés, amennyiben állandó magyarországi tartózkodásra nem jogosult - az Ön ismerőse azonban nem tartozik ebbe a körbe, illetve csak új termékre adható vissza az adó.
Mindezeknek megfelelően az ÁFA sajnos nem igényelhető vissza.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.