Forgalomból kivont jármű behozatala

2003.07.09. 11:44

A forgalomból történő kivonás nem akadálya annak, hogy a járművet Németországból külföldre vigye.

Tisztelt Váradi úr!

Két kérdésem lenne önhöz:
Egy sérült gépjármű, amelynek Németországban le lett jelentve a forgalmija és a biztosítása, és a tulajdonos ott már nem szeretné újra forgalomba helyezni, behozható és forgalomba helyezhető-e Magyarországon? Állítólag az eredeti vásárlást igazoló számla vagy szerződés és a lejelentéssel kapcsolatos papírok mind megvannak a tulajdonosnál.
Ha ez nem megoldható, a német hatóságoktól én, mint esetleges vásárló megkaphatom-e a forgalmit ha ez mindenképp szükséges a vámkezeléshez?

Köszönettel:
Keserű Ernő

Tisztelt Keserű Ernő!

A forgalomból történő kivonás nem akadálya annak, hogy a járművet Németországból külföldre vigye. A fogalomból történő kivonás után nagy valószínűséggel a tulajdonos érvénytelenítve visszakapta a forgalmi engedélyt. Ez kell majd az itthoni vámkezeléshez is.
A hazahozatalhoz azonban, amennyiben az saját hajtással történik szükséges, hogy érvényes műszaki legyen az autón, csak ezt követően lehet ideiglenes rendszámot és forgalmi engedélyt kérni a német hatóságtól.
Traileren történő szállítással ezek a procedúrák elkerülhetőek.
A sérülés mértékével kapcsolatban részleteket nem ír, azonban felhívom figyelmét, hogy a jármű évjáratán kívül annak műszaki állapota is fontos a vámkezelés előtti Közlekedés Felügyeleti ellenőrzésnél. Ennek megfelelően figyelmébe ajánlom az alábbi internetes oldalt: http://www.kff.hu/kff/kffjarmu/Altalan.htm.
A vámkezeléshez a vámokmány mellett az alábbi okmányok szükségesek:
- Árutovábbítási vámokmány és mellékletei,
- Vásárlásról szóló számla vagy adásvételi szerződés, illetve ajándékozási irat, - az Ön és a jelenlegi tulajdonos közötti adásvételi szerződés kell a vámkezeléshez,
- Külföldi forgalmi engedély,
- Személyi igazolvány,
- Nyilatkozat arra vonatkozóan, hogy a tárgyévben a családban gépjármű belföldi forgalom számára történő vámkezelésére nem került sor,
- Központi Közlekedési Felügyelet engedélye a vámkezeléshez.

Tisztelettel!
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.