Légiutas-kísérő kedvezmény

2003.07.29. 18:09

Kérdésében leírtak nem nevezhetőek diszkriminatív intézkedésnek.

Kedves Váradi Úr!

Légiutas-kísérőként dolgozom. Évekkel ezelőtt kötöttem ún. "gépkocsi-előtakarékosságot".
Ebben az évben elértem a meghatározott kint töltött napok számát, így elvileg jogosult vagyok vám és egyéb közterhek megfizetése nélkül gépkocsit importálni saját részre például az USA-ból.
Azért írtam, hogy elvileg, mert számomra érthetetlen módon a vámhatóság előírja - ezt csak abban az esetben tehetem meg, ha az előtakarékosság kötésekor rendelkeztem valutaszámlával és napidíjaimat a számlára kell átutalnom. Majd a gépkocsi vásárlásakor a banktól igazolást kell kérnem év/hóra lebontva az átutalt összegekről.
Ti. a számlán így szereplő összeg erejéig vásárolhatok vám és egyéb tehermentesen gépkocsit. Ha ez valóban így van, miért ez a diszkriminatív intézkedés? Miért nem tarthatom saját megkeresett pénzemet akár a cihában, vagy más erre általam alkalmasnak tartott helyen?
(Talán érthető lenne számomra az említett eljárás, ha a magyar fizetőeszköz nem lenne konvertibilis, de így - több, mint furcsa) Ön szerint jogilag nem aggályos a vámhatóság ezen gyakorlata?

Üdvözlettel,
wilard

Tisztelt wilard!

Kérdésében leírtak nem nevezhetőek diszkriminatív intézkedésnek, mivel a külföldön vásárolt gépkocsi kedvezményes, vagy vámmentes vámkezelésére a vámtörvény alapján Ön, mint MALÉV légiutas-kísérő csak akkor jogosult, ha külföldi napidíja meghatározott részét előtakarékosság címén befizette, és az előtakarékosság ideje alatt az Ön részére egyébként járó mindenkori vámkedvezmény ötven százalékát vette igénybe.
Az előtakarékosság vámhatóság felé történő bejelentésekor ennek megfelelően Önnek vállalnia kellett az előbb leírt feltételeket a kedvezmény későbbi igénybevétele céljából. Tudnia kellett azt is, hogy a kedvezmény, vagy mentesség csak abban az esetben jár, amennyiben igazolni tudja az előtakarékosságként befizetett napidíjak pontos összegét és a külszolgálatban eltöltött napjainak a számát.
Előtakarékosságról a vámjogszabály előzőekben említett rendelkezéseinek megfelelően csak akkor beszélhetünk, ha a napidíj előtakarékosságkor bejelentett meghatározott részét folyamatosan befizette egy bankszámlára.

Tisztelettel!
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.