Kettős állampolgár német autóval

2003.07.29. 18:56

Írásos meghatalmazást készített nekem két nyelven a kocsi korlátlan használatát illetően.

Tisztelt Vámszakértő!

Igazán pikáns kérdéssel fordulnék Önhöz, miután figyelemmel kísértem a többi olvasó kérdéseit.
Legjobban úgy tudnám ismertetni helyzetem, ha elmesélem, milyen okmányaim vannak: kettös állampolgár vagyok (német-magyar), magyar jogosítványom van és német rendszámú jármüvet vezetek, amely az édesapám tulajdonában van, aki német állampolgár, és ott él.
Írásos meghatalmazást készített nekem két nyelven a kocsi korlátlan használatát illetően. Jelenleg én Magyarországon tartózkodom, ott tanulok.
Amikor megállítottak a magyar rendőrök, próbálták nekem megmagyarázni, hogy nem vezethetném a járművet, amikor viszont közöltem velük hogy német állampolgár is vagyok, akkor válaszuk ez volt: Ja, az más.. az más...
Kérdésem következő lenne: ilyen okmányokkal - bár átszeltem már Ausztriát és Németországot - hol és hogyan vezethetem jelenlegi járművünket legálisan?

Segítségét előre is köszönöm:
Trägner Attila

Tisztelt Trägner Attila!

Ön kettős állampolgárként Magyarországon a magyar jogszabályok alapján devizabelföldinek minősül.
Ennek megfelelően, a jelenleg hatályos vámtörvény rendelkezéseinek értelmében Önnek a külföldről ideiglenes használatra behozott külföldi gépjármű behozatalakor - amennyiben annak folyamatos Magyarországon tartózkodása a 6 hónapot nem haladja meg - a határvámhivatalnál Járműnyilvántartó lap kitöltését kell kérnie.
Ezzel kell a határvámhivatalnál igazoltatni a jármű Magyarországra történő behozatalát, illetve a kilépést is.
A Járműnyilvántartó lap alkalmazásával kapcsolatban figyelmébe ajánlom az ezzel kapcsolatban korábban írt válaszaimat a Totalcar oldalain.

Tisztelettel!
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.