Vámterhek mérséklődése

2003.07.29. 19:18

A származás igazolása esetén a vám már jelenleg is 0 %-os.

Tisztelt Vámszakértő!

A Vámterhek egy Mondeóra cikkhez kapcsolódva:
Ha belépünk az Unióba - ön szerint eltörlődik a 43 %-os vám, vagy ha nem is kb. mennyire mérséklődik? Ez fontos lehet, hiszen a fő tétel a behozatalnál ez.

Köszönettel:
András

Tisztelt Kodaj András!

A 43 %-os vámtétel jelenleg abban az esetben kerül alkalmazásra, ha a jármű nem EUR1 származási bizonyítvánnyal kerül behozatalra. A származás igazolása esetén a vám már jelenleg is 0 %-os. Az EU-s csatlakozást követően csak a 3. országos, azaz nem az EU-ból vásárolt termékek után kell itthon vámterhet fizetni. Ennek a mértéke azonban lényegesen kisebb, mint a jelenlegi nálunk alkalmazott 43 %-os tétel - a példában szereplő Ford Mondeo esetén 10 % lenne jelenleg.

Tisztelettel!
Váradi Mihály
Igazságügyi szakértő

Gyors válaszát köszönöm.
Olyan kérdésem lenne még, mik a feltételei az EUR1 származási bizonyítvány megszerzésének? 10 éves Mondeóra adnak/adhatnak-e ilyet?

Köszönettel:
Kodaj András

Tisztelt Kodaj András!

10 éves Mondeóra is adnak származási bizonyítványt, ha az az EU területén készült, onnan származik.
A nagyobb gond az, hogy a 10 éves Mondeót nem lehet a belföldi forgalom számára vámkezelni, mivel 7 évnél idősebb autó nem vámkezelhető.

Tisztelettel!
Váradi Mihály
Igazságügyi szakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.