Külszolgálatos végleges hazatérése

2003.07.29. 20:10

Ilyen esetben hogyan lehet a vámfizetést elkerülni?

Tisztelt Váradi Úr!

Több mint két éve tartózkodom külföldön, de ezt Magyarországon az önkormányzatnál csak nemrégen jelentettem be.
Ilyen esetben hogyan lehet a vámfizetést elkerülni? Elfogadják a külföldi tartózkodási/munkavállálasi engedélyt, mint annak a bizonyítékát, hogy már 2 éve itt élek? Ha nem, mivel tudom ezt a vámhatóság számára is hitelt erdemlően igazolni?
A másik kérdésem:
az autó vámmentes bevitele az országba a hazaköltözésemhez van kötve, vagy ezt akár több alkalommal is meg lehet tenni? Mi a helyzet, ha hazaköltözöm, beviszem az autót, aztán ismét külföldre költözöm, és megint vásárolok egyet. Bevihetem-e ezt a második autót is vámmentesen, ha a 2 év ismét letelik?

Válaszát előre is köszönöm
Sándor

Tisztelt Király Sándor!

A belföldön lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár a külföldi tartózkodásának befejezésekor és végleges hazatérésekor a külszolgálatot elrendelő, illetve kiközvetítő szerv, az ösztöndíjat adó szerv igazolásának bemutatásával kérheti a vámmentes vámkezelését.
A vámmentesség feltétele a két évet meghaladó külföldi kiküldetés, munkavállalás, vagy külföldi tanulmányok folytatása. További feltétel, hogy a hazatérés végleges legyen, és azt a külszolgálatot elrendelő, kiküldő szerv igazolja. Az igazolásnak az alábbiakat kell tartalmaznia:
a) az igazolást kiadó szerv megnevezését, ügyiratszámát;
b) a jogosult nevét, születési helyét, idejét, valamint lakcímét;
c) a külszolgálat kezdő és befejező időpontját, a végleges hazatérés tényét;
d) a külszolgálat ideje alatti külföldi jövedelem összegét;
e) a cégszerű aláírást.

Az EU-hoz történő csatlakozás következtében ez a vámmentességi jogcím is nagy valószínűséggel meg fog szűnni. Ezért azon gondolkozni, hogy egy újabb kiküldetés esetén újabb két év megszerzésével alkalmazható-e újra a vámmentesség jelenleg nem időszerű.

Tisztelettel!
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.