Subarut Amerikából

2003.07.29. 23:16

Mindez 2004 júniusa körül lenne esedékes.

Tisztelt Váradi Úr,

Több mint 3 év amerikai munkaviszony után szeretnék egy új autót behozni hazatelepüléskor. Mindez 2004 júniusa körül lenne esedékes.
Milyen költségekkel járna ez, ha teljesen új az autó, vagy ha már 6 hónapja a birtokomban van? Az autó hajóval érkezne Rotterdamba. Jelent-e ez valami módon kétszeres vámolást, vagy csak Magyarországon kell fizetni adót/vámot?
Esetleg ha magyar képviselettől rendelem meg, arra milyen feltételek vonatkoznak. Az autó 2000 cm3-es Subaru.
Válaszát előre is köszönöm,

Tóth Gábor

Tisztelt Tóth Gábor!

A kérdéses időpontban már az EU-s vámjogi szabályozás lesz érvényben Magyarországon is. Jelenleg még az EU-s vámjogi szabályozás nem teljesen ismert előttem. Az azonban valószínű, hogy a hazatelepüléssel kapcsolatos jelenleg Magyarországon alkalmazott vámmentesség nem szerepel benne.
Ennek megfelelően a nem EU-s származó termékeket az általános szabályok szerint kell vámkezelni a belföldi forgalom számára - szabadforgalomba helyezni. Rotterdamba megérkezve egy árutovábbítási vámeljárással lehet a járművet Magyarországra eljuttatni.
Ezután itt kell a vámterhet, illetve a forgalomba helyezéssel kapcsolatos költségeket megfizetni. Az Ön által megadott gépjárműre a jelenlegi vámtétel az EU-ban 10 %. Ehhez jön még a magyar ÁFA 25 %-os összege, illetve a ma még nem ismert forgalomba helyezési illeték összege (jelenleg a Fogyasztási adó 20 %-os).

A vámkezelési procedúra lebonyolítása miatt Én azt tartom célszerűnek, hogy magyar képviselettől, vagy azon keresztül rendelje meg az autót, így a vámkezeléssel, és forgalomba helyezéssel kapcsolatos procedúrát is leveszik az Ön válláról.

Tisztelettel!
Váradi Mihály
Igazságügyi vámszakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.