Módosítások, változások

2003.09.02. 14:21
Meg kell várni az azokat kihirdető jogszabályok megjelenését.
Tisztelt Uram!

Egy külföldi autóvásárlásal kapcsolatos kérdéssel szeretnék Önhoz fordulni, amiben a tanácsát szeretném kérni.
Az elmúlt év folyamán már magánimport útján az országba behoztam egy Opel típusú gépjárművet, most újra autóvásárlás előtt állok.
Úgy tudom, hogy Magyarország Európai Uniós csatlakozása után változnak az erre vonatkozó szabályok. Egy BMW típusú gépjárművet szeretnék vásárolni Németországban, az autó 1995-ös évjáratú, tehát a jelenlegi rendelkezések szerint nem hozható az országba.
Ezzel kapcsolatban kérném a segítségét, mit lehet tudni a jövő évi módosításokról, lesz-e valamilyen évjáratra vonatkozó megkötés, valamint milyen általános anyagi vonzatai lesznek az autó importjának. Egy korábbi, olvasói kérdésre adott válaszában említette a közeljövőben bevezetendő regisztrációs díjat, milyen nagyságrendű díjra számíthatunk, és lesz-e ezen kívül az autó importjának valamilyen további anyagi vonzata?

Válaszát előre is halás köszönettel várom,
Tisztelettel:
Horváth Sándor

Tisztelt Horváth Sándor!

Sajnos jelenleg az Ön évjárati korlátozással kapcsolatban feltett kérdésére még nem tudok válaszolni.
A csatlakozás után az EU-ban vásárolt használt gépjárművek után a magyarországi forgalomba helyezéskor a forgalomba helyezéssel kapcsolatos hatósági díjakon kívül a várhatóan bevezetésre kerülő regisztrációs díjat kell majd megfizetni. Ennek mértéke a jelenlegi fogyasztási adó mértékéhez lesz hasonló.
Ezeken az összegeken kívül más fizetési kötelezettség várhatóan már nem lesz. A pontos mértékek tekintetében meg kell várni az azokat kihirdető jogszabályok megjelenését.

Tisztelettel!
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő