Hazatelepülés, vámmentes behozatal

2003.09.22. 14:20
Ha jól értettem, ebben az esetben csak a fogyasztási adót kell megfizetni, az ÁFÁ-t nem.
Tisztelt Váradi Úr!

Már több cikkét is elolvastam a külföldről történő hazatelepülés során behozott autó témakörben. Ha jól értettem, ebben az esetben csak a fogyasztási adót kell megfizetni, az ÁFÁ-t nem. Egyik cikkében említi, hogy az autót Magyarországon is meg lehet rendelni. Erröl az eljárásról szeretnék részletes felvilágosítást kérni, például milyen határidőket kell betartani és milyen rendszámot kell használni és hogyan.
Lenne egy teljesen független második kérdésem a gépjármű útlevéllel kapcsolatban is. Már négy éve külföldön élek és dolgozom magyar állampolgárként.
Az első két évben ki tudtam váltani a gépjármű útlevelet, (nem tudom miért, de mindig csak egy évre állították ki, bár határozatlan időtartamra szól a külföldi munkaszerződésem), de a legutolsó két évben már nem. A vámtisztviselő a határon nemes egyszerűséggel közölte - szó szerint - menjek a fenébe.
Mikor a miértről érdeklődtem azt a választ kaptam tőle, hogy a külföldi személyi igazolványommal úgyis tudom a külföldi honosságomat igazolni, ezért nem kell gépjármű útlevelet kiváltani. Nekem viszont inkább úgy tűnt, hogy nem akart dolgozni. Tény, nagyon meleg volt... Ha mégis szükséges a gépjármű útlevél, mit tudok tenni, ha nem akarják a határon kiállítani?
Egy második kérdés a gépjármű útlevéllel kapcsolatban, mi történik, ha ellopják a kocsimat Magyarországon?
A külföldön élő magyarok forumán olvastam, hogy ebben az esetben meg kell fizetnem a vámot, mert nem vittem ki a járművet az országból. Én ezt elég igazságtalannak tartanám, mert hisz az már elég baj önmagában, ha ellopták valakinek az autóját. De - mint valahol olvastam - a jog és az igazság két különböző dolog.

Válaszát előre is köszönve,
Üdvözlettel:
Egri Péter

Tisztelt Egri Péter!

A hazatelepülők vámmentességének egyik feltétele, hogy csak olyan ingóságokra terjed ki a vámmentesség, melyek a beköltözésük előtt legalább hat hónapon keresztül a tulajdonukban voltak.
A jogszabály azonban úgy rendelkezik, hogy ezt a feltételt teljesítettnek kell akkor is tekinteni, ha a vámárut a hazatelepülés előtt legalább hat hónappal igazoltan megrendelték. Ez a megrendelés gépjárművek esetén történhet külföldi, vagy akár magyar márkakereskedőnél is. A lényeg, hogy a kereskedő igazolja a vámhatóság felé a jármű megrendelésének idejét, ami legalább 6 hónappal a hazatelepülés előtti legyen. Belföldi megrendelés esetén közölnie kell a márkakereskedővel, hogy hazatelepülés miatt majd vámmentességet szeretne a vámkezelénél igénybe venni!!
2002. január 1-től már nem Gépjármű útlevelet kell kiváltani, hanem a helyébe lépett Járműnyilvántartó lapot. Ennek kiállítása és alkalmazása hasonló a korábbiakhoz. Amennyiben a pénzügyőr nem hajlandő a Járműnyilvántartó lapot önnek kiállítani, úgy javasolom, hogy a későbbi bonyodalmak elkerülése érdekében forduljon a szolgálatban lévő feletteséhez - napközben (8-16 óráig) - a vámhivatal parancsnokához, illetve helyetteseihez. A kiállítással kapcsolatban hivatkozhat a 10/1996. (III.25.) PM rendelet IX. részére (38/A - 38/D §-ra).

Sajnos amit olvasott, az igaz, ugyanis a Járműnyilvántartó lappal beléptetett gépjrámű ideiglenes behozatali vámeljárás keretében van Magyarországon.
A hatályos vámjogi rendelkezéseknek megfelelően ugyanis az ideiglenes behozatalban lévő vámáru nem személy elleni erőszakos bűncselekménnyel - rablás - kerül Magyarországon eltulajdonításra, és azt újra külföldre nem tudják kiléptetni stb., akkor az ideiglenes behozatali vámeljárást kérőnek meg kell fizetni a vámterhet a vámhatóság felé.

Tisztelettel!
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő