Alkatrészek az USA-ból

2003.09.22. 14:54
Ha alkatrésznek hozatok autót, milyen vám róható ki rá...
Tisztelt Váradi Mihály!

Két kérdésem lenne önhöz/önökhöz:
Van egy amerikai gyártmányú autóm, és egy komplett váltót szeretnék behozatni hozzá, milyen vám fizetendő új vagy bontott alkatrészekre?
Ha alkatrésznek hozatok autót, milyen vám róható ki rá, és a továbbiakban mi az, ami felhasználható az autóból?

Tisztelettel,
Csontos Tamas

Tisztelt Csontos Tamás!

Az amerikai gyártmányú gépjármű sebességváltójának vámtétele: 9,5 %. A fizetendő ÁFA összege pedig 25 %-os. 100 Ft vámérték után ennek megfelelően 9 Ft vámot és 27 Ft ÁFA-t kell fizetnie.

A számozott fődarab vámkezelését a területileg illetékes közlekedési felügyelet engedélyezi.
Ha a kérelmező a gépjárműre a belföldi forgalom számára történő vámkezeléshez szükséges engedélyt nem kapta meg, de kéri alkatrészként történő vámkezeltetését, akkor igazolnia kell, hogy
a) a számozott fődarabok alkatrészként történő vámkezeléséhez az engedélyt megkapta,
b) a számozott fődarabok kivételével a gépjármű alkatrészeit, tartozékait az arra feljogosított személy vagy szervezet - az alkatrészként történő vámkezelést követően - bontásra átveszi, és
c) a hulladéknak minősülő alkatrészek, tartozékok importjához szükséges külön jogszabályban meghatározott engedélyt a hasznosítás helye szerint illetékes első fokú környezetvédelmi felügyelőség megadta.
A gépjárművet alkatrészként történő értékesítés esetén mint gépjárművet kell vámkezelni, a vámhivatal pedig a gépjármű belföldi forgalom számára történő vámkezeléséről szóló határozatában a Belföldön forgalomba nem helyezhető, bontás után a külön eljárást követően alkatrészként értékesíthető záradékot tünteti fel.

Tisztelettel!
Váradi Mihály
Igazságügyi vámszakértő