Autóbehozatal diplomáciai szolgálatot követően

2003.09.25. 12:13
Kocsit akarok kint venni.
Tisztelt Vámszakértő,

Jelenleg külföldön dolgozom. Kocsit akarok kint venni.
Arról kérnék információt, hogy 2004. 05.01. után milyen változások várhatók a magánforgalomba bevitt gépjárművek vámolása, stb. területén (várhatóan 3 évig fogok kint dolgozni, diplomata státuszban)?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Mázik Lajos

Tisztelt Mázik Lajos!

Levelében sajnos nem említi, hogy melyik országban teljesít diplomáciai szolgálatot. Ennek megfelelően a válaszomat kettő részre kell osztanom.
Amennyiben az EU-ban vásárol személygépkocsit, úgy azt a csatlakozást követően már nem kell vámekezeltetnie Magyarországon. Itthon csak a fogalomba helyezéssel kapcsolatban kell eljárnia. Ennek során kell majd megfizetni az úgynevezett regisztrációs díjat is, melynek pontos mértékéről még nem született jogszabály.
Amennyiben az EU-n kívül teljesít szolgálatot, és vásárol gépjárművet, azt a csatlakozást követően is vámkezeltetnie kell a belföldi forgalom számára. A változás csak annyi, hogy az EU-ban egységes vámeljárás és vámtétel alkalmalzásával kell a vámkezelést elvégenie a vámhatóságnak. Mindezek mellett meg kell fizetni a regisztrációs díjat, illetve az ÁFA-t is.
Azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi külszolgálatosokat megillető vámkedvezmény a csatlakozást követően megmarad-e, még nem áll rendelkezésemre megfelelő információ.

Tisztelettel:
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő