Német feleségeként, német jogosítvánnyal

2003.09.25. 12:33
Szeptemberben fogok összeházasodni német barátommal, ezzel kapcsolatosak a kérdéseim.
Tisztelt Váradi Úr!

Érdeklődéssel olvastam a totalcar.hu-t, örülök, hogy végre rátaláltam egy ilyen témával foglalkozó oldalra.
Több kérdésemre választ találtam a totalcar vámos oldalain, de még mindig maradt számomra fehér folt, és remélem, Ön tud nekem segíteni. Egy 98-as októberi magyar rendszámú autó első tulajdonosa vagyok (sajnos már 120.000 km-en áll a számlálója, lévén, hogy sokat használtam). Az autó tehát már lassan 5 éves. (Az autóra felvett hitel 4 éves volt, már lejárt)
Szeptemberben fogok összeházasodni német barátommal, ezzel kapcsolatosak a kérdéseim is:
Németországban fogunk élni, és én német jogosítványra kell, hogy lecseréljem a magyart. Így vezethetem Németországban a barátom, azaz akkor már férjem autóját.
De vezethetem-e Magyarországon is ezt az autót a német jogosítvánnyal, (mivel magyar akkor már nem lesz) ha a tulajdonos a férjem, és én letelepedési engedéllyel élek Németországban? És mi van, ha nincs velem, azaz nem utazik velem Magyarországra? Vezethetem-e akkor is? Ha jól értettem előző válaszaiban, akkor a német férjem Magyarországon vezetheti a magyar rendszámú autómat német jogsival. (A német rendszámút meg pláne!) Ez rendben is van. Azt ugyan nem tudom, hogy ő Németországban vezetheti-e az én magyar rendszámú automat, de ha ugyanúgy igaz, ahogy nálunk, akkor elviekben valószínűleg nem. Akkor se, ha a felesége a tulajdonos?

A másik kérdésem:
1) Még nem döntöttem el, hogy a saját autómmal mit teszek. Lehet, hogy "honosíttatom" Németországban, ha lehet, ha nem kerül nagyon sokba, de erről sajnos semmit nem tudok. Megköszönném, ha felvilágosítással tudna ezügyben szolgálni, mit kell itthon az ügy érdekében tennem, és mit Németországban, vagy ha nem is részletesen válaszol, nekem már az is nagy segítség lenne, ha tanácsot adna, hol keressem a választ.
Eladni nem nagyon akarom, mert egyrészt a szívemhez nőtt, másrészt első tulajdonos vagyok, és ismerem jól az autót, tudom, hogy jó. A sok km miatt azonban nem tudnám jó áron eladni.
2)Az is lehet, hogy itthon tartom meg az autómat (azaz itthon hagyom, magyar rendszámmal, ezt egyáltalán lehet így?), hogy ha hazautazok, akkor itt tudjam legalább használni (természetesen a kgfb-t fizetném folyamatosan), de vezethetem-e a saját magyar rendszámú autómat német jogosítvánnyal itthoni utakon? És Németországban? Magyarországon nem szüntetném meg az állandó lakhelyemet, de Németországban élnék.

És mennyire változnak ezek a "vezetheti-nemvezetheti" dolgok az EU-hoz kapcsolódásunk (2004. május) után? Lehet, hogy csak jövő májusig kell "kidekkolnom" az időt, és akkor már vezethetek bárhol, bármilyen EU-s rendszámú autót bármilyen EU-s jogosítvánnyal az EU-n belül? (Föleg, ha az az én vagy a férjem tulajdonában van).
Válaszát nagy érdeklődéssel várom, mert ezekre a dolgokra eddig még sehol nem találtam választ...

Tisztelettel:
Tóth Borbála

Tisztelt Tóth Borbála!

A házasságot követően Ön továbbra is magyar állampolgár marad. Ennek megfelelően magyar hatósági bizonyítványokkal, útlevél, személyi igazolvány, jogosítvány rendelkezhet továbbra is. Ezen az sem fog változtatni, ha a német állampolgárságot majdan megkapja, ugyanis kettős állampolgár lesz, amennyiben nem mond le a magyar állampolgárságáról.
Ennek megfelelően addig, amíg Ön magyar állampolgárnak minősül a magyar vámjogi előírásoknak megfelelően a férje nevén lévő német rendszámú autót Magyarországon csak akkor vezetheti, ha a férje is Magyarországon tartózkodik (ekkor is csak eseti jelleggel).
Ez a szabályozás azonban az EU-s csatlakozást követően jelentősen meg fog változni 2004. május 1-től. Azzal kapcsolatban, hogy a férje az Ön magyar rendszámú autóját Németországban vezetheti-e, a kinti hatóságoktól kell információt kérni.
Amennyiben a férje az Ön autóját Magyarországon vezeti, akkor javasolom, hogy egy meghatalmazás is legyen nála Öntől, amivel a vezetés jogcímét igazolni tudja az igazoltató hatóság felé (a forgalmi engedélyben ugyanis az Ön leánykori neve szerepel, és a házasság után ez nem lesz módosítva).
Az Ön autójának Németországba történő kivitelével kapcsolatban javasolom, hogy azzal várja meg az EU-s csatlakozást. A csatlakozást követően a magyar jog is átveszi az egységes szabályokat. A jelenlegi szabályozásnak megfelelően a gépjárművet Magyarországról ki kell jelenteni az okmányirodában, és kérni kell a kiviteléhez ideiglenes forgalmi engedélyt és rendszámot.
Azzal kapcsolatban sajnos nincs információm, hogy Németországban a gépjármű vámkezelésnek milyen szabályai vannak (lehetséges-e esetleg vámmentesség, vagy vámkedvezmény igénybevétele stb.), illetve az Ön által megadott adatok is elégtelenek a pontos vámtétel meghatározásához (cm3, motortípus, származás stb. hiánya). Azt javasolom, hogy amennyiben az EU-s csatlakozás előtt le kívánja bonyolítani az autó Németországi honosítását, úgy a német hatóságoktól érdeklődjék meg a részleteket.
Amennyiben a gépjármű marad magyar lajstromban, úgy Ön azt Németországban, illetve Magyarországon is használhatja. Mint azt már említettem Önnek a német letelepedési engedély birtokában nem szűnik meg a magyar jogosítványa.
Remélem megfelelő választ tudtam adni kérdéseire.

Tisztelettel:
Váradi Mihály
Igazságügyi vámszakértő