Bontott alkatrészek importja

2003.09.26. 12:00
Barátom egy németországi autóbontóban dolgozik...
T. Vámszakértő úr,

Barátom egy németországi autóbontóban dolgozik, ahonnét fillérekért beszerezhetném az összetört autóm elemeit. Azt szeretném tudni, hogy milyen költségekre kell számítanom itthon. (vám, illeték, adó...stb.) Ezt természetesen csakis magáncélra, de ha, van törvényes útja a bontott alkatrész behozatalnak, akkor szeretnék a későbbiekben ezzel foglalkozni. Szeretném, ha leírná a lehetőségeimet, mind a magáncélú, mind az üzletszerű behozatalra.
Előre is köszönöm.

Molnár Szabolcs

Tisztelt Molnár Szabolcs!

A külföldön vásárolt gépjármű karosszéria elemek, alkatrészek vámkezelése az általános szabályok szerint annál a vámhivatalnál történik, ahol a vámárut vámkezelésre bemutatták (határvámhivatal, lakóhely szerint illetékes vámhivatal). Figyelem, a vámterhet a kiszabáskor azonnal meg kell fizetni, ezért ha a határon kérik a vámkezelést, akkor ennek megfizetéséhez megfelelő összeget kell magával vinnie.
Nem kereskedelmi fogalomban, amennyiben EU-s származást igazoló származási bizonyítvánnyal, vagy olyan számlával kérik a vámkezelést, melyen számlanyilatkozatot tüntetett fel az exportőr (6000 EUR érték alatt), akkor a vámtétel 0 %-os. Nem származó alkatrészek esetén a vámtétel 8 %-os. A vám összegén felül ÁFA (25%) fizetési kötelezettség merül fel még a vámkezelés során.
Amennyiben kereskedelmi forgalomban ("üzletszerűen") történő behozatalban is gondolkodik, úgy javasolom, hogy a vámkezelések lebonyolításához és részletes tanácsadás érdekében vámügynök segítségét vegye igénybe.
A vámtétel származó személygépkocsi alkatrészek esetén ekkor is 0%-os, míg nem származó termékek esetén 6-12,1 % között változhat. A vámon kívül itt is ÁFA-t kell még fizetni a vámkezelés során.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi szakértő