Segédmotor és veterán autó behozatala

2003.10.02. 12:43

Két kérdéssel fordulnék önhöz segítségért.

Tisztelt Vámszakértő!

Két kérdéssel fordulnék önhöz segítségért.
Az egyik, hogy 250 cm3 alatti motorkerékpár és segédmotorkerékpár vámkezelése hogyan történik? Milyen vámterheket kell fizetni, és milyen évjáratbeli és egyéb korlátok érvényesek?
A másik kérdésem, hogy régebbi veteránnak minősített, vagy veterán korúnak számító autók behozhatók e külföldről? (Ezek az autók 1996 előttiek, és több újságban is láttam már olyan hirdetést, hogy x EUR + vámterhek.)

Válaszát előre is köszönöm:
Fila2

Tisztelt Filep Attila!

Segédmotor kerékpárok (robogók) valamint a legfeljebb 250 cm3-es motorkerékpárok behozatala esetén az alábbi fizetési kötelezettségek merülnek fel a vámkezelés során:
- vám: 0%
- termékdíj:
- gumi: 1.300 Ft/kg
- akkumulátor: 89 Ft/kg
- ÁFA: 25%
Ezekre a járművekre évjárati korlátozás nincs. Vámkezelésük a lakóhely szerint illetékes vámhivatalnál - Budapesten és Pest megyében a 7. sz. Vámhivatalnál történhet.

Hét évesnél idősebb személygépkocsik jelenleg nem hozhatóak be az országba.
Ez alól csak a muzeális gépjárművek jelentenek kivételt. Muzeális jellegű járműnek minősül a legalább 30 éve gyártott jármű, melyet a Muzeális Minősítő Bizottság a tulajdonos kérelmére az általa biztosított műszaki dokumentáció alapján minősítő vizsgálat keretében muzeális jellegűnek minősít.
A minősítés akkor adható meg, ha a jármű gyártási éve alapján valamely muzeális jármű kategóriába besorolható, műszaki kivitele megegyezik a gyártásakor meghatározott jellemzőknek, valamint a műszaki és esztétikai állapota alapján alkalmas a típusának muzeális szempontú bemutatására.
A minősítés szervezése és lebonyolítása a Magyar Autóklub feladata. Ezt követően a járművet nyilvántartásba veszik. Ezután a forgalomba helyezés előtti vizsgálatát és időszakos vizsgálatát a közlekedési felügyelet végzi. A forgalomba helyezéshez legalább a lassú járművekre vonatkozó műszaki üzemeltetési feltételeket teljesítenie kell a járműnek. A minősítés és a forgalomba helyezés előtti műszaki vizsga után történhet meg a vámkezelés.
Amennyiben a minősítés megtörtént azt követheti a vámkezelés és a forgalomba helyezés. Ennek költségeire vonatkozóan több válaszomban is olvashat a Totalcaron.

Tisztelettel:
Váradi Mihály

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.