Európai csatlakozás utáni motorbehozatal

2003.10.02. 12:55

Jövőre szeretnék az országba hozni egy HONDA CBX 750F típusú motorkerékpárt.

Tisztelt Vámszakértő!

Mit javasolna az alábbi problémára:
Édesapám Németországban él és dolgozik, letelepedési engedélye van 15 éve. Van egy testvérem, aki ugyancsak Németországban él, de Ő már német állampolgár.
Jövőre szeretnék az országba hozni egy HONDA CBX 750F típusú motorkerékpárt. Ez a modell jelenleg sehol sincs említve a behozható motorok között. Ha én a csatlakozás dátuma után szeretném Magyarországra hozni a járművet, mivel járok jobban?
Vagy édesapám nevén lesz a motor, német rendszámmal, német biztosítással stb..., és begurulok vele az országba. Vagy a testvérem nevén lenne a motor, és hasonlóképpen, Ő begurul vele az országba. Vagy kénytelen lennék vámoltatni, és magyar rendszámot szerzni a járműre, ha ez egyáltalán lehetséges?
Sajnos teljesen tehetetlen vagyok az üggyel kapcsolatban, mert senki sem tud konkrét választ adni. Illetve a vám és egyéb tételekről még közelítő értéket sem tudnak mondani.
A jármű értéke jeleneleg 800-2000 euro között mozog.

Válaszát várva,
Tisztelettel: Kollár Rolf

Tisztelt Kollár Rolf!

Az EU-s csatlakozást követően jelenleg a vámtörvényben megfogalmazott külföldi gépjármű magyarországi használatának tilalma várhatóan megszűnik. Ha ez megtörténik, akkor vámjogilag szabadon lehet külföldi gépjárművet Magyarországon vezetni magyar állampolgárnak is.
EU-s áruk vámoltatásáról a csatlakozás után már nem beszélhetünk. Az EU-s származású, ott szabad fogalomban lévő motorkerékpár magyar rendszámmal történő ellátásához környezetvédelmi vizsgálaton, illetve a forgalomba helyezési procedúrán kell csak átesni.
Azzal kapcsolatban, hogy a jármű a környezetvédelmi szabályok szerint behozható-e, a Közlekedési Felügyeleteknél kaphat tájékoztatást.

Tisztelettel:
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.