Alkatrészek behozatala

2003.10.21. 14:26

Következménye annyi lehet, hogy magasabb összeg után kell a vámterhet megfizetni.

Tisztelt Totálvám!

Az iránt érdeklődnék, hogy milyen akadályai lehetnek annak, hogy külföldről hozzak be alkatrészeket öreg autómba, amiket itthon csak irreálisan magas áron lehetne megvenni (ha egyáltalán van).
Melyik alkatrészeket nem lehet behozni (tudtommal motorblokk és a kasztni az azonosítók miatt vámköteles), ha külföldön bontom le egy autóról, és a számla a magyar viszonylatban irreálisan alacsony lenne (kb 80-100 euro, ami itthon 100 ezer Ft fölött lenne), ez milyen következményekkel járhat?

Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel:
Keresztes Gyula

Tisztelt Keresztes Gyula!

Jogszabályok csak a gépjárművek számozott fődarabjainak behozatala esetén írják elő a vámkezelést megelőző vizsgálatot

.
Az ilyen vizsgálatot a kérelmező lakóhelye (telephelye) szerinti megyei (fővárosi) Közlekedési Felügyelet végzi. Fővárosi illetőségű ügyfelek által behozott számozott fődarabok vizsgálata is a 7. számú Vámhivatalnál történik.
A vizsgálat az illetékes Vámhivatal által történt nyilvántartásba vételről szóló igazolás bemutatása mellett, az ügyfél kérelmére indul.
A Közlekedési Felügyeletek műszaki szempontból bírálják el a számozott fődarabokat. A Közlekedési Felügyelet vizsgálat során - a kérelmező hozzájárulásával és költségére - külső szakértőt is igénybe vehet. A számozott fődarabok esetén a vámeljárást a Vámhatóság a Közlekedési Felügyeletek minősítése alapján folytatja le, melynek eredménye az alkatrészként történő behozatal és a vámkezelés elvégzése, illetve alkalmatlanság esetén az vámkezelés megtagadása.
A vámkezelés során nem az dönti el, hogy kell-e vámot fizetni, hogy számozott fődarabot, vagy egyéb alkatrészt hoz be az országba, hanem annak vámértéke.
A természetes személyek által behozott nem kereskedelmi jellegű vámáruk után nem kell a vámot megfizetni, ha azok személyenkénti együttes értéke nem haladja meg a 28.000,- Ft-ot. Ezt a kedvezményt a vámkedvezményes értékhatárt meghaladó egyedi értékű vámáruk vámkezelése során nem lehet alkalmazni.
A kedvezményt egy árura összevonni együtt utazó családtagok esetében sem lehet. A 28.000,- Ft egyedi, vagy összértéket meghaladó vámáru(k) behozatala esetén függetlenül attól, hogy azok egyedi azonosítóval el vannak-e látva, vagy nem vámot kell fizetni.
A számozott fődarabokon kívüli alkatrészek behozatala - bontott is - az általános szabályok szerint történik. Ilyen alkatrészek esetén nincs előzetes vizsgálati kötelezettség.
Arra vonatkozóan, hogy a használt és bontóban vásárolt alkatrész Ön által megemlített 80-100 EUR értékét a vámhatóság a vámkezelés során elfogadja-e, sajnos nem tudok nyilatkozni. A következménye csak annyi lehet - ha nem dupla számlázásról stb. van szó -, hogy magasabb összeg után kell a vámterhet megfizetni.

Tisztelettel:
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.