Bontott Renault alkatrészek importja

2003.10.30. 14:57

L'exportateur des produits couverts par le présent document...

Tisztelt Vámszakértő Úr!

Cégemmel egy kis Renault-bontót üzemeltetek, és Franciaországból szeretnék behozni a cégem számára bontott Renault alkatrészeket, mert sok olyat keresnek nálam ami az országban csak nehezen szerezhető be, pláne bontottként.
A kérdésem az lenne, hogy milyen terhek jönnek rá a behozott alkatrészekre, és igazolni lehet-e valamilyen módon az alkatrészek europai származását, vagy pedig mindenképpen vámot kell rá fizetnem. (kb 1,5 millió forint értékben hoznék alkatrészt)

Válaszát várva:
Lipták József

Tisztelt Lipták József!

Az alkatrészek esetén is az általános szabályok szerint, azaz EUR1 szállítási bizonyítvánnyal, illetve 6000 EUR érték alatti behozatal esetén számlanyilatkozattal lehet a vámáruk EU-s származását igazolni. Az Ön esetében - mivel a várható számlaérték 6.000 EUR alatt van - elegendő a kereskedő számlanyilatkozata a származás igazolásához.

Ennek kötött szövege franciául az alábbi:
L'exportateur des produits couverts par le présent document (autorisation douaniere no ___1) déclare que, sauf indication claire du contraire, ces produits ont l'origine préférentielle ______2.
__________________________3
(hely és kelet)
__________________________
(az exportőr aláírása; az okmányt aláíró személy nevét olvasható írással is jelölni kell)

1 A számlanyilatkozatnak a jelen Jegyzőkönyv 22. Cikke szerint elfogadott exportőr által történő kiállításakor az elfogadott exportőr vámfelhatalmazási számát itt kell feltüntetni. Ha a számlanyilatkozatot nem elfogadott exportőr állítja ki, akkor a zárójelbe tett szó figyelmen kívül hagyható, vagy ez a hely üresen marad.
2 A termékek származását jelölni kell. Ha egy számlanyilatkozat teljes egészében vagy részben a jelen Jegyzőkönyv 37. Cikke értelmében Ceutáról vagy Melilláról származó termékekre vonatkozik, akkor az exportőrnek azokat "CM" jelöléssel világosan meg kell jelölnie azon az okmányon, amelyen a számlanyilatkozat szerepel.
3 Ez a hivatkozás kihagyható, ha magán az okmányon szerepel az információ.

Amennyiben a származás igazolva van, akkor a vámtétel 0 %-os. Egyéb esetben az alkatrészek fajtájától függően 6-12 %-ig alakul a vámtétel. A vám mellett a csomagoló anyagok után környezetvédelmi termékdíjat, valamint ÁFA-t kell fizetni (25 %).

Tisztelettel:
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.