EU-csatlakozás után külföldi rendszámmal itthon

2003.11.04. 23:24

Mi van akkor, ha az autó pl. amerikai gyártmány?

Tisztelt Vámszakértő!

Kérem, mondja meg, hogy jól gondolkodom-e:
Azt szeretném megtudni, hogy Mo. EU-csatlakozása után külföldön vásárolt (EU-tagországban) szgk.-t milyen feltételekkel lehet Magyarországon használni, különös tekintettel arra, hogy:
-EU-tagországban lakhellyel rendelkezhet magyar állampolgár
-EU-lakhelye szerinti címén lehet autója
-EU-vámunió, azaz nincs vámfizetés ezen országok között.

Ezek szerint, pl. németországi lakhelyemre bejelentett német szgk.-val az EU területén szabadon autózhatok, azaz Magyarországon is. Természetesen van kötelező biztosítás (mondjuk belga, mert ott olcsóbb), és érvényes a forgalmi. Ha ez így van, akkor miért kéne vámkezelni (Sic! Nincs VÁM) az autót itthon, ha azt mondjuk szintén Németországban akarom majd eladni pl. 5 év múlva.
Mi van akkor, ha az autó pl. amerikai gyártmány? Az már vámkezelve lett az EU-ban, kell-e itthon vámot fizetni (lévén származási helye Amerika)?

Köszönettel és üdvözlettel:
Jahnke Imre

Tisztelt Jahnke Imre!

Arra a kérdésre, hogy a csatlakozás után EU tagországban vásárolt gépjárművet milyen feltételek mellett lehet magyar állampolgárnak Magyarországon használni, jelenleg pontos választ adni sajnos még nem tudok.
A pontos válaszhoz meg kell várni a 2004. május 1-e után a kérdést szabályozó jogszábályok kihirdetését.
A csatlakozás után bármelyik EU-tagállamban már szabad forgalomba helyezett - vámkezelt - amerikai gyártmányú gépjárművet az EU-n belül többször már nem kell vámkezeltetni. A magyarországi forgalombahelyezéskor azonban regisztrációs díjat kell majd fizetni.

Tisztelettel:
Váradi Mihály
Igazságügyi vámszakértő