Hazatelepülés Magyarországra

2003.11.25. 15:25

2004. május 1-től, vagy már január 1-től valóban meg fog szűnni a fogyasztási adó.

Tisztelt Váradi úr,

Olvastam a Totalcaron válaszát egy hazatelepülő magyar állampolgár autóbehozatallal kapcsolatos kérdésére, és mivel rövidesen én is hasonló cipőben fogok járni - 5 év után hazaköltözünk Németországból -, a cikk elolvasása után több további kérdés is felmerült bennem.
Tavaly februárban vásároltam egy Toyota Avensis dízel kombi gépkocsit, Linea Sol felszereltséggel. Az autó EU-import, Hollandiából származik, és Németországban lett forgalomba helyezve.
Jelenlegi piaci értéke Németországban 11-12 ezer Euro. Az autó motorja 2 literes turbódízel, amelyre a piaci érték 20%-át kell fogyasztási adóként befizetni. A német piaci érték viszont joval a magyar alatt van, ezért nem mindegy, hogy melyik piaci érték a mérvadó.
Melyik értéket veszik alapul? Hol végzik az autó felértékelését? Hivatalosan ez év dec. 31-én költözünk haza. Van-e lehetőség arra, hogy az autót csak jövő május 1-én helyezzem Magyarországon forgalomba?
Ha jól értettem egy korábbi válaszából a Totalvámon, akkor május 1-ével megszűnik a fogyasztási adó az EU-ból behozott autókra. Érdemes lenne azt a 4 hónapot akár garázsban állva is kihúzni, amivel többszázezer Ft-ot lehetne megspórolni. Esetleg továbbra is (ideiglenesen) német rendszámmal használni, és csak májusban forgalomba helyezni Magyarországon (nem tudom, hogy ez lehetséges-e egyáltalán, ha az itteni tartózkodásom hivatalosan megszűnik). Van-e esetleg valami "legális" ötlete a vámalap csökkentésére?
Előre is köszönöm válaszát!

Üdvözlettel:
Kasztel Zoltán

Tisztelt Kasztel Zoltán!

A vámáruk vámértékének vizsgálatát a vámhatóság a vámkezelés során végzi el. 2004. május 1-től, vagy már január 1-től valóban meg fog szűnni a fogyasztási adó, azonban helyette úgynevezett regisztrációs díjat kell majd fizetni - jelenleg is folyik a jogszabályalkotás. A tervek szerint a díj összege 90.000,- és 1.600.000,- között alakul majd.
Az Önök esetében az életvitelszerű tartózkodás megszűnésétől számított 6 hónapon belül kell az első vámkezelésnek megtörténni, és maximum 1 éven belül vámkezelni kell (attól az időponttól kezdődően, hogy Magyarországon állandó lakóhelyként bejelentkeznek, azaz folyamatosan itt élnek, dolgoznak stb.).
Amennyiben az életvitelszerű tartózkodásuk Magyarországon 2003. december 31-ével kezdődik, akkor a gépjármű vámmentes vámkezelését ettől kezdődően 6 hónapon belül kérheti.
2004. május 1-vel az EU-hoz történő csatlakozás után azonban a vámkezelés az Önök esetében már nem értelmezhető, mivel EU-s tagországból Magyarországra hozott árukat nem kell majd vámkezeltetni. A magyarországi forgalomba helyezéskor azonban meg kell majd fizetni a regisztrációs díjat. A hazaköltözés és a csatlakozás közötti időszakban Önök eldönthetik, hogy a csatlakozás előtti vámkezelést, vagy a csatlakozást követő behozatalt választják. A kérdés eldöntését az fogja segíteni, hogy a regisztrációs díj összege is ismert lesz már a csatlakozás előtt.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő