Autóbehozatal az USA-ból

2003.11.25. 15:44

A csatlakozást követően azonban a vámtétel 43 %-ról 10 %-ra fog csökkenni, ami jelentős.

Tisztelt Váradi Úr!

Az USA-ban 1999 -ben vásároltam egy '98-as Mercury Sable-t 1O ezer dollárért, melyben 3OOO-es motor és 4O ezer mérföld volt.
Ezt az autót szeretném most hazahozni, és teljesen tanácstalan vagyok, ugyanis 3 évi használat után jelenleg már 14O ezer mérföld van az autóban, és az értéke a 3OOO dollárt sem éri el. Ugyanakkor nekem papírom 1O ezer dolláros vételről van.
Kérdésem az volna, hogy jelenleg mekkora vámtételek terhelnék, illetve megérné-e várnom jövő májusig a regisztrációs költség bevezetéséig, olcsóbb lesz-e ezt az autót Magyarországon forgalomba állitanom?

Válaszát előre is köszönöm,
J.Róbert

Tisztelt Józsa Róbert!

A jármű vámkezelésekor a nem kereskedelmi jellegű vámáruk után fizetendő vám alapja a vámárunak külföldön kifizetett vagy fizetendő ára az értékesítési országban hatályban lévő rendelkezések szerint levonható vagy visszatéríthető adó levonása után, amennyiben az adó mértéke a benyújtott számlán szereplő adatokból megállapítható.
Ha a vámfizetésre kötelezett, illetve a közvetlen képviselő a vámkezeléshez számlát nem tud benyújtani, értéknyilatkozatot tehet.
Természetesen a használt vámáru belföldi árának megállapításánál a használtság mértékét is figyelembe kell venni. Több mint három éves számla esetén a hároméves használatot is figyelembe veszik.
A vámhatóság a számlán feltüntetett vagy az értéknyilatkozatban szereplő értéket nem köteles elfogadni a vámkiszabás alapjának meghatározásakor, ha az indokolatlanul jelentős mértékben eltér az adatbázisában szereplő átlagos belföldi ártól vagy kétség merül fel a számla valódiságát illetően.
Ebben az esetben a fizetendő vám alapjának meghatározásakor az adatbázisában szereplő átlagos belföldi fogyasztói árat, vagy ennek hiányában a vámhatóság rendelkezésére álló egyéb értéket kell figyelembe venni.

A fizetendő vámteher az alábbi:
-vám: 43 %
-fogyasztási adó: 20 %
-termékdíj: 80-100.000,- Ft
-ÁFA: 25 % (ennek alapja = vámérték + vám + fogyasztási adó + termékdíj + belföldi szállítási költség)

Jelenleg sajnos nem tudom megmondani, hogy a fogyasztási adó, vagy a regisztrációs díj össege lesz a kedvezőbb. A csatlakozást követően azonban a vámtétel 43 %-ról 10 %-ra fog csökkenni, ami jelentős.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő