Amerikai diák autója Magyarországon

2003.11.25. 15:58

Milyen feltételei vannak, hogy kint használt autóját Magyarországon ez alatt az idő alatt használhassa?

Tisztelt Váradi Úr!

2 kérdésre is szeretnék választ kapni Öntől.

1. Unokatestvérem, aki Arizonában él most kezdte meg tanulmányait egy budapesti egyetemen, előreláthatólag 5 évet itt tölt majd. Milyen feltételei vannak, hogy kint használt autóját, ami egy nem túl környezetbarát 78-as Corvette, Magyarországon ez alatt az idő alatt használhassa?
2. Külföldi utazásom alkalmával autómban garanciálisan motorcserét végeztek. Amikor kimentem hazahozni (nem beszélek németül) csak odadták a kulcsot, és azt mondták a számítógépben minden benne van, papírt nem adnak róla. Az autót hazahoztam, ennek már fél éve, és azóta próbálom az okmányokat megszerezni eredmény nélkül a magyarországi importőrtől.
Azt gondolom, hogy eladáskor a történetem a nem egyező motorszámról csak egy szép mesének tűnik majd. Mit tegyek?

1. A gépjármű ideiglenes behozatali vámeljárásban vámkezelhető a Magyarországon tanulmányokat folytató külföldi diák részére. Ez a vámkezelés nem jár együtt vámteher fizetési kötelezettséggel, a vámkezeléshez azonban egyedi vámbiztosítékot kell nyújtani a vámhatóság felé a teljes vámteher összegére.
A részletekkel és a vámkezelés ügyintézésével kapcsolatban javasolom vámügynök szolgáltatásának igénybevételét.

2. Javasolom, hogy a márkaképviselet mellett a forgalomba helyezést végző Közlekedési Felügyeletet is keresse meg kérdéseivel. Itt tájékoztatást fognak adni a további teendőkről.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő