ÁFA kérdés

2003.11.28. 12:24

Avagy tévedek?

Tisztelt Váradi Úr!

Szeptember 25-i válaszai között Terhek japán autóra címmel azt írta, hogy egy japán típus EU csatlakozást követő behozatala után, 10% vámteher és egyebek mellett ÁFA-t is kell fizetni Úgy tudom, hogy használt autó esetén a vásárlás helyén érvényes ÁFA megfizetése után idehaza már nem kell ismételten ÁFA-t fizetni, függetlenül a gépkocsi gyártásának helyétől. Avagy tévedek?
Szintén aznap válaszolt egy diplomáciai kedvezményekről érdeklődőnek, és azt írta, hogyha az illető EU-országon kívül lát el szolgálatot, akkor a kötelezettségei eltérnek (szintén ÁFA-t kell fizetni).
Én szintén külszolgálaton vagyok egy EU-n kívüli (és kívül is maradó) országban.
Az ÁFA kötelezettséget a külszolgálati állomáshely vagy a gépkocsi származási helye befolyásolja? Ha én pl. Törökországban vagyok, de hazatérésem előtt 6 hónappal Németországban vásárolok egy gépkocsit, akkor az ÁFA-köteles?

Üdvözlettel,
Saroveczki Tibor

Tisztelt Saroveczki Tibor!

A csatlakozást követően a nem EU-s tagországból beérkező vámárukat továbbra is a jelenlegi helyzethez hasonlóan kell vámkezelni. A különbség csak annyi, hogy a vámkezelés során az EU-s vámjog és vámtételek kerülnek alkalmazásra, valamint a magyar törvények szerint kell az ÁFA-t és a bevezetésre kerülő regisztrációs díjat megfizetni.
A csatlakozás után az EU-s tagországban magyar állampolgár által ott már szabad forgalomban lévő árukat megvásárlásuk után magyarországon már nem kell vámkezeltetni - ezért nincs is jelentősége a 6 hónapos határidőnek sem. Az áru vámszempontból szabadon behozható az EU-s tagországból Magyarországra.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő