Még nem veterán autó

2003.12.04. 19:35

Bejövök a saját rendszámával, és itthon megvárom, hogy betöltse a 30. életévét?

T. Váradi Úr!

Olyan problémám van, hogy be szeretnék hozni egy még nem veterán (28-29 éves) autót Németországból.
A kérdésem az lenne, hogy az Uniós csatlakozás után lehetséges-e, hogy bejövök a saját (még német) rendszámával, és itthon megvárom, hogy betöltse a 30. életévét a veteránvizsgához?

Válaszát előre is köszönettel:
K. Máté

Tisztelt Korbuly Máté!

A jelenlegi vámjogszabály nem teszi lehetővé, hogy külföldi rendszámú gépjárművet magyar állampolgár Magyarországon használjon. Arra vonatkozóan, hogy a csatlakozást követően ez a kérdés hogyan lesz szabályozva, jelenleg még nem tudok választ adni.
Annyi biztos, hogy a járművet nem kell vámkezeltetnie, azonban arra, hogy a forgalomba helyezéshez szükséges muzeális eredet igazolásáig - az 30. életév betöltéséig - a járművet tárolhatja-e, vagy használhatja-e itthon német rendszámmal jelenleg még nem tudok választ adni.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Tisztelt Váradi Mihály!

Az, hogy vámkezeltetném az autót, természetes, és ahogy az ön szavaiból értem lehetséges is. Már csak az merült fel bennem kérdésként, hogy az autót (kb. 10-18 éves) lehetséges alkatrésznek is vámkezelni?
Mivel nem forgalomba helyezhető a kora, állapota, károsanyag-kibocsátása miatt, illetve nekem is csak mint alkatrészre lenne rá szükségem.
És ha ez így lenne, akkor milyen eljárásokon kéne átesni (szét kell-e szedni fő részeire, ott kell-e hagyni a vámudvaron, stb.)?

Tisztelettel és köszönettel:
Korbuly Máté

Tisztelt Korbuly Máté!

A vámhatóság a külföldről behozott gépjárművek vámkezelését a közlekedési felügyelet minősítése alapján folytatja le, Ennek eredményeként járműként vagy alkatrészként történő behozatal engedélyezése és vámkezelés, illetve alkalmatlanság esetén a vámkezelés megtagadása lehetséges.
Ha a közlekedési felügyelet a belföldi forgalom számára történő vámkezelés engedélyezését megtagadja, az ügyfél kérheti a járműalkatrészként történő vámkezelését. Ehhez - a fődarabok azonosítási jelzésének nyilvántartásba vétele mellett - a közlekedési felügyelet külön engedélyt ad ki.
Az engedély kiadásához a kérelmezőnek az alábbiakat kell igazolni:
- a számozott fődarabok kivételével a gépjármű alkatrészeit, tartozékait az arra feljogosított személy vagy szervezet bontásra átveszi
- a hulladéknak minősülő alkatrészek, tartozékok importjához szükséges külön jogszabályban meghatározott engedélyt a hasznosítás helye szerint illetékes elsőfokú környezetvédelmi felügyelőség megadta.
A vámeljárást megelőző vizsgálat díjköteles, amelynek összege jármű fajtánként változó, konkrét összegét a vizsgálatkor érvényes külön jogszabály határozza meg.
Javasolom, hogy az alkatrészként történő behozatal engedélyezésével kapcsolatban vegye fel a kapcsolatot a Közlekedési Felügyelettel a külön engedély kiadásának feltételeivel kapcsolatban.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő