Kettős állampolgár külföldi autóval Magyarországon

2003.12.11. 13:18

A gépjármű 1 év alatt összesen legfeljebb 6 hónapot tartózkodhat Magyarországon.

Tisztelt VÁMszakértő!

Kettős állampolgár vagyok, és érdeklődnék, hogy magyarországi tartózkodásom esetén a behozott gépkocsimat használhatom-e itthon tartósan a külföldi rendszámával vagy sem, illetve hogy milyen költségekre számíthatok a fenntartásával és az esetleges eladásával kapcsolatban?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Konrád Bálint!

Ön kettős állampolgárként Magyarországon a devizajogszabályoknak értelmében devizabelföldinek minősül. Ennek megfelelően külföldön forgalomba helyezett gépjárművének magyarországi ideiglenes behozatalához a beléptető hatrávámhivatalnál kérnie kell az ún. "Járműnyilvántartó lap" kiállítását.
Ezzel a nyilvántartó lappal a gépjármű 12 hónap alatt összesen legfeljebb 6 hónapot tartózkodhat ideiglenesen Magyarországon.
Amennyiben a járművet Magyarországon el kívánja adni, azt először a vámteher megfizetésével a belföldi forgalom számára kell vámkezeltetnie az általános szabályok szerint.
Az EU-hoz történő csatlakozást követően - feltételezve, hogy Ön valamelyik jelenlegi EU-s tagország és Magyarország kettős állampolgára - a járművet eladás esetén már nem kell Magyarországon vámkezeltetni. A gépjármű ideiglenes magyarországi használatának csatlakozás utáni szabályozása még nem született meg.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő