Autóvásárlás most, behozatal máj. 1. után

2004.01.28. 14:37

Ezt a problémát szeretném megoldani...

Tisztelt Váradi Úr!

Egy ideje követem a Totálvámon folyó levelezést, és kiderült számomra, hogy május 1-e után sokkal olcsóbban fogok tudni használtautót behozni Németországból (nagy lökettérfogat, kb. 40 eEUR vételár). Szintén régóta keresek autót magamnak, és most úgy tűnik, sok száz (talán sok ezer) autó után megvan a kiválasztott darab. Félek, hogy májusig nem fognak csak engem várni, és addig gazdára lel a céltárgy. Ezt a problémát szeretném megoldani, kérdéseim erre vonatkoznak:
Megvehetem-e most az autót, hogy azt májusban behozva már a (remélhetően csak 640e Ft) regisztrációs díjat kelljen kifizetnem? Kinti tárolás megoldott.
Bár tudom, nem magyar jog, de vajon lehet-e fél évig a nevemen a kocsi kint, hogy csak utána hozzam be az országba? Kell-e a májusi importhoz május 1-e utáni számla a vásárlásról vagy elég a mostani? Ha kinti ismerősőm venné meg az autót, megvehetem-e magánszemélytől május 1-e után, és úgy importálhatom-e, hogy már kedvező (EU csatlakozás utáni) díjakat kelljen fizetnem itthon?
Ha családtagom kinti munkavállaló, megveszi az autót, használja Magyarországon is (ezt milyen feltételekkel lehet? gépkocsi útlevél stb.) és május 1-e után kérne rá magyar rendszámot (regisztráció), akkor vonatkozhatnak-e rá a kedvezőbb díjak?

Segítségét előre is köszönöm, tisztelettel:
Horváth Csaba

Tisztelt Horváth Csaba!

Válaszok a feltett kérdéseire:
1. A gépjárművet nyugodtan megvásárolhatja most is. A 2004. május 1-e utáni behozatalkor sem kell új számlát kérnie.
2. Most és természetesen a csatlakozás után is megvásárolhatja a gépjárművet külföldi magánszemélytől. Amennyiben a Magyarországra történő behozatal és a forgalomba helyezés az EU-s csatlakozás után történik, akkor a gépjárművet már nem kell vámkezelni, azonban a regisztrációs díjat meg kell fizetni.
3. Külföldön kereső tevékenységet folytató családtagja az általa külföldön vásárolt gépjárművel ideiglenes jelleggel Magyarországra beléphet, itt a gépjárművet használhatja. A gépjárművel történő első belépéskor Járműnyilvántartó lap kiállítását kell kérnie a határvámhivataltól. Amennyiben a gépjárművet 2004. május 1-e után Magyarországon forgalomba kívánja helyezni, akkor már az új szabályoknak megfelelően azt nem kell vámkezeltetnie, csak a forgalomba helyezést kell ügyintéznie, illetve a regisztrációs adót kell megfizetnie.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő