Személygépkocsi ideiglenes behozatala

2004.02.10. 19:53

Az én esetemre még nem találtam választ.

Tisztelt Szakértő!

Láttam, sokan érdeklődtek már a külföldi autók itthoni használatádól, de az én esetemre még nem találtam választ. Egy többségben német tulajdonban álló, de Magyarországon bejegyzett cég alkalmazásában állok.
Van egy gépkocsi ami az egyik német tulajdonos feleségének a tulajdonában áll. Ezt Ő papiron kölcsön adta a cégnek, a cég pedig egy másik papiron nekem, mint alkalmazottjának.
Ez így mennyire jelent megoldást a magyarországi használatra? Ha nem jelent megoldást kérem adjon tanácsot...

Tisztelt Nagy Renáta!

A megjelölt gépjárművet Ön Magyarországon sajnos legálisan nem vezetheti. A külföldi tulajdonában lévő járművek a magyar vámterületen alakiság nélküli teljes vámmentességgel járó ideiglenes behozatali vámeljárásban bármely 12 havi időszak alatt folyamatosan vagy megszakításokkal legfeljebb 6 hónapig (183 napig) tarthatók.
A vámjogszabályi rendelkezéseknek megfelelően a teljes vámmentességgel járó ideiglenes behozatali vámeljárásban lévő gépjárművek nem kölcsönözhetők, nem adhatók bérbe, nem adhatók zálogba, nem ruházhatók át belföldi személyre vagy szervezetre, és nem bocsáthatók azok rendelkezésére.
A szabály megszegői részére vámigazgatási bírság szabható ki, illetve értéktől függően szabálysértési, vagy büntető eljárás is kezdeményezhető ellenük.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő