Külszolgálatos autó behozatala csatlakozás után

2004.03.12. 12:38

A jogszabály módosítása folyamatban van...

Tisztelt Váradi Mihály!

2001. november óta élek és dolgozom Németországban. Vásároltam egy 98-as EURO-2-es kategóriájú Ford Scorpió 2,5 turbó dízel személygépkocsit. Május elseje után fogok valamikor újra visszaköltözni, és szeretném az autót akkor magammal hazavinni.
Kell-e nekem regisztrációs adót fizeti? Ha igen, akkor van-e valamilyen engedmény olyan állampolgárokra, akik két évet meghaladóan és igazoltan éltek és dolgoztak külföldön? Milyen összeggel kell számolnom az import során? Milyen papírokat, okmányokat kell a hazaimportáláskor bemutatni?
Segítségét előre is köszönöm.

Üdvözlettel,
Zsuga Péter

Tisztelt Zsuga Péter!

A külszolgálatosok részére sem a jelenlegi, sem az EU-s csatlakozást követő jogszabályok nem biztosítanak kedvezményt a regisztrációs adó megfizetésével kapcsolatban

.
A csatlakozást követően már nem lesz vámkezelési kötelezettség az EU-s vámárukra - így a gépjárművekre sem. A behozatalhoz a gépjármű tulajdonjogát kell tudni igazolnia a forgalomba helyezéshez, vizsgáztatáshoz illetve a regisztrációs adó megfizetéséhez (forgalmi engedély ha az Ön nevére szól, vagy adásvételi szerződés, számla a vásárlásról - ha az autó nincs átíratva).
Az Ön által megjelölt gépkocsi esetében a regisztrációs adó mértéke jelenleg - a jogszabály módosítása folyamatban van, ennek megfelelően az adótételek várhatóan változni fognak: 1 600 000,- Ft.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő