Regisztrációs díjjal kapcsolatban

2004.03.12. 12:47

A vásárlást május 1. utánra tervezem.

Tisztelt Uram!

Jelenleg egy nemzetközi szervezetnél dolgozom uniós országban, ennek megfelelően lehetőségem van ÁFA megfizetése nélkül autót vásárolni azzal, hog az autót helyileg kell regisztrálni, és ha Magyarországra akarom vinni később ottani regisztrálás céljából, akkor kell az ÁFÁt megfizetni, de csak az akkori értéke után.
A vásárlást május 1. utánra tervezem.
Az ÁFA-nak a magyarországi regisztrálás idején való meghatározásánál a származási ország ÁFA-kulcsa mérvadó?
A másik kérdés, hogy sújtja-e bármiyen teher az autót a fentiek mellett (pl. regisztrációs díj), ha otthon akarom regisztráltatni mondjuk néhány hónaposan. Vámot gondolom már nem kell fizetni, mert bár egy Toyotáról lenne szó, annak eredeti vételára már tartalmazza azt.

Segítségét előre is köszönöm
üdv
Tóth Levente

Tisztelt Tóth Levente!

A csatlakozás után új jármű (maximum 6 hónapos, illetve maximum 6000 km-t futott) vásárlása esetén az ÁFA-t minden esetben a rendeltetési országban érvényes szabályok szerint kell megfizetni

- jelen esetben Magyarországi szabályok szerint.
Használt járművek esetén pedig a vásárlási országban az ottani szabályok szerint kell az ÁFA-t megfizetni. A Magyarországon történő első forgalomba helyezéskor minden esetben meg kell fizetni a regisztrációs adót. Az EU-ban a szabad forgalomban vásárolt autót magyarországi behozatal esetén már vámfizetési kötelezettség nem terheli.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő