Összefoglaló kérdés: vám, ÁFA, regisztrációs adó

2004.03.12. 12:53

Egy összefoglalásra zavarnám, hogy az információim helyesek-e.

Tisztelt Váradi Mihály!

Egy összefoglalásra zavarnám, hogy az információim helyesek-e.
Magánszemélyként Németországból szeretnék behozni egy BMW-t. Ha kint egy magánszemélytől vásárolom az autót, akkor nem kell megfizetnem az ÁFA-t sem Németországban, sem Magyarországon. Itthon csak a regisztrációs és környezetvédelmi illetéket kell befizetnem. Ha viszont cégtől vásárolom az autót, akkor németországban kell az ÁFA-t kifizetnem.
Kérdéseim lennének:
Németországban sem, és Magyarországon sem kell vámoltatni az autót? Nem kell bemutatni a vámhatóságnak? Ha nem, akkor kinek kell beléptetni az országba, hogyan kap magyar rendszámot? A területi okmányirodák fogják ezt intézni? Ha cégtől vásárolom az autót, visszaigényelhető az ÁFA? Ha igen, hol?

Segítségét előre is köszönöm:
Radics Attila

Tisztelt Radics Attila!

A csatlakozás után az EU-ból behozott járművekre nem lesz környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettség. A járműveket sem Németországban, sem Magyarországon nem kell vámkezeltetni.
A műszaki vizsgálat a Közlekedési Felügyelet, a forgalomba helyezést és a rendszám kiadását az okmányirodák, a egisztrációs adó beszedését az illetékes megyeszékhelyi Vámhivatal fogja intézni. Nincs beléptetés Magyarországra, mivel nem lesznek belső vámhatárok.
Mivel használt jármű vásárlása esetén is meg kell az ÁFA-t valahol fizetni - jelen esetben ez nem Magyarország - ezért az adó nem is igényelhető vissza. Ez nemcsak a járművekre, hanem egyéb termékekre is vonatkozik magánszemélyek vásárlása esetén.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő