Amerikai autó behozatala

2004.03.12. 13:19

A számlát, amit benyújtottam a Vámhivatalnak, nem fogadták el!

Tisztelt Uram!

2003-ban vásároltam egy a 2001-es évjáratú autót az USA-ban, 2000 USD-ért. Ez az autó törött volt, de javítható. Egy kedvező körülmény okán az autó javíttatását az USA-ban végeztettem el. Az autó novemberre elkészült, felraktam hajóra, és december végén meg is érkezett Magyarországra.
Itthon hidegzuhanyként ért a tény, miszerint a regisztrációs adó törvény már február 1-én hatályba lép, az eredeti május 1-i dátummal szemben.
Egy lehetőségem lett volna, amennyiben az autót január 31-ig forgalomba helyezem. Az autót január 6-án vámszemlére vittem, és itt ért a következő hidegzuhany: a számlát, amit benyújtottam a Vámhivatalnak, nem fogadták el!
Közölték, hogy január 1.-től a NADA katalógus alapján vámolják az amerikai használt autókat, nem a számla alapján, és nem érdekli őket, hogy az autót én törötten vettem, ők a katalógusban szereplő 15 000 USD áron vámolják.

Ezek után természetesen nem vámoltam le az autót, jelenleg a huzakodás folyik a Vámhivatallal. Én számlát a javításról hozni nem tudok, mivel azt egy magánszerelő végezte el (ezt egyébként a Vámhivatal nem is kérte). A helyzet az, hogy az autót én tényleg 2000 USD-ért vettem, és most itt állok megfürödve, mert az eredetileg kalkulált kb 500 000 forintos közteher helyett 2 000 000 forintot kér tőlem az állam.
Mit tehetek ebben a helyzetben?

Válaszát köszönöm:
Kovács Péter

Tisztelt Kovács Péter!

A vámárukat a behozataluknak megfelelő állapotuk alapján kell a belföldi forgalom számára vámkezelni.

Ennek megfelelően annak nincs jelentősége, hogy Ön milyen állapotban vette meg az autót, mivel közben elvégeztette annak javítását - így annak értéke is jelentősen megváltozhatott. A Vámhatóságot az nem érdekelheti, hogy a felújítás előtt milyen értéket képviselt a jármű.
Sajnos Ön is elkövette azt a hibát, hogy a behozatal előtt nem tájékozódott megfelelően a behozatal feltételeiről, illetve költségeiről.
A bevezetett regisztrációs adó mértékén pedig a Vámhivatal sem tud változtatni.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő