Regisztrációs adó fizetési problémák

2004.03.12. 13:31

Az a gondom, hogy nem tudtam forgalomba helyezni az autót február 1-ig...

Tisztelt Uram!

2003. december 16-án hoztam be az országba egy VW Passat 1,9 diesel típusú autót. 2004. január 30-ra kaptam időpontot a vámra, ami péntek volt. Én úgy tudom, hogy van egy olyan jogszabály, ami szerint 30 napon belül le kell vámolni a külföldi autókat.
Az a gondom, hogy nem tudtam forgalomba helyezni az autót február 1-ig, de levámolva le volt, és az okmányirodában kérték tőlem a regisztrációs díjat. Az egyik televízióban láttam a VPOP vezetőjének nyilatkozatát, hogy annak nem kell regisztrációs díjat fizetni, aki 2004. február 1-ig levámoltatja az autóját.
Kérem írja meg, mi a teendő, és hogy egyáltalán így van-e, ahogy én tudom.

Tisztelettel:
Kucsma Imre

Tisztelt Kucsma Imre!

Az alábbiakban idézem a jogszabály szövegét.


2003. évi CX. törvény a regisztrációs adóról
Záró és átmeneti rendelkezések
19. § ...

(2) Mentesül az adó megfizetése alól az a természetes személy, aki az általános forgalmi adóról szóló törvény szerint nem adóalany, és 2004. február 1. napja előtt a Fat. alapján a fogyasztási adó alanyaként a személygépkocsit terhelő fogyasztási adót a nevére szóló vámhatósági határozat alapján megfizette, de a személygépkocsit e törvény hatálybalépését követően helyezteti forgalomba.

Amennyiben az Ön esete megfelel a jogszabály fent idézett paragrafusának, akkor javasolom, hogy hivatkozzon közvetlenül a jogszabályra az okmányirodában.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő