ÁFA-fizetés használt autóra

2004.03.18. 11:26

Pénzügyi vonzatai nem elhanyagolhatók...

Tisztelt Váradi Úr,

nagyon érdekel a februárra előrehozott vámszabályzat életbeléptetése, amennyire tudtam, figyelemmel is kísértem. Amiben nem merek még önállóan véleményt formálni, és amiben az ÖN segítségét szeretném kérni, a következő:
A külföldön (azonban az EU-ban, tehát nem Magyarországon) vásárolt használt autóra február után áfa-t kell-e fizetni Magyarországon?
Mert értesülésem szerint az EU-ba való belépés után az előzőleg elhangzottak szerint nem kellett volna Magyarországon, hanem az illető tagállamban kifizetni a használt autó áfa-ját, ahol meg lett véve (ezt pedig nem terhelné a regisztrációs díj, ami ugye, magyar vonatkozású pénzteher).
Előáll(ha)t-e az a helyzet, hogy a regisztrációs díj/adó áfakötelességtét Magyarországon érvényesítik a használt autók esetében is? Végső soron (ugyanaz, csak saját szempontomból újrafogalmazva):
ha használt autót vennék az EU-ból, és Magyarországra hoznám magánemberként, a következő költségek megfizetésére lennék kötelezett:
- a használt autó ára, illetve az ez után fizetendő áfa egy másik tagállamban
- Magyarországon tehát csak a regisztrációs díj

Várom válaszát egy olyan kérdésben, amelyet önmagam nem merek eldönteni, hisz pénzügyi vonzatai nem elhanyagolhatók.

Tisztelettel,
Nagy S. Attila

Tisztelt Nagy S. Attila!

A február 1-én bevezetett regisztrációs adó a személygépkocsik és lakóautók esetében a fogyasztási adó helyébe lép.


Az ÁFA fizetése a csatlakozásig továbbra is a korábbi szabályok alapján történik, azaz a külföldről - akár az EU-ból behozott vámáruk után a vámkezeléskor ÁFA-t kell fizetni.
Az Ön példájánál maradva az Ön által az EU-ban megvásárolt használt autó után - amennyiben számlára vásárolja - a külföldön megfizetett forgalmi adó visszaigényelhető.
Magyarországon a vámkezelés során (2004. április 30-ig) EUR1-el, vagy 6000 EURO értékig számlanyilatkozattal igazolt EU-s származású személygépkocsi esetén 0 % a vámtétel, fizetni kell még kb. 100 000,- Ft termékdíjat, a regisztációs adót, valamint a 25 %-os ÁFA-t.
A csatlakozás után jelentősen megváltozik a helyzet. Ugyanis EU-tagországban vásárolt - ott szabad forgalomban lévő - terméket Magyarországon már nem kell vámkezeltetnie. Használt gépjármű esetén az ÁFA-t a vásárlás helyén kell megfizeteni - ez nem igényelhető vissza, Magyarországon pedig a forgalomba helyezéskor - a hatósági díjakon kívül - csak regisztrációs adót kell fizetnie.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő