Bontásra behozott gépjármű

2004.03.18. 23:13

Mivel nem kívánja forgalomba helyezni, nem kell regisztrációs adót fizetnie.

Tisztelt Váradi Úr!

Már többször kértem tanácsát, autóbehozatallal kapcsolatban. Mostani kérdésem ígérem, rövid és tömör lesz.
2004 február 1-vel bevezetésre kerül a reg. díj. Ennek értelmében a gépjármű forg. helyezését meghatározott paraméterek alapján különböző díj terheli.
Mi a helyzet a 2003 év végén dömping szinten behozott autókkal, melyek forgalomba helyezését a hatóságok kapacitás hiánya miatt (szerintem képtelenség) febr. 1-ig nem lehet forg. helyezni? Ezen autókra febr. 1-után a vámolás miatt már megfizetett ilyen-olyan terheken felül jelentkezik a reg. díj, vagy ahogy értelmeztem a reg. díj bevezetésről szóló xy rendelet értelmében azok visszautalásra kerülhetnek (amennyiben persze ezt minden egyes ember írásban kéri)
Amennyiben pl. én május 1. után vásárolok az EU-ban 1 autót, melyet azonban idehaza nem szeretnék forgalomba helyezni, hanem pl. alkatrésznek hozok be, milyen adó-, és egyéb pénzügyi terhekre kell felkészüljek?

Megtisztelő válaszát megköszönve:
Móricz Péter

Tisztelt Móricz Péter!

A jogszabály alapján sajnos azok után a gépjárművek után, amelyeket 2004. február 1-e után helyeznek első forgalomba Magyarországon regisztrációs adót kell fizetni

.
Kivétel:
A magánszemélyek által behozott gépjárművek esetén, amelyek vámkezelése 2004. január 31-ig megtörténik (az ügyfél a saját nevére szóló vámhatósági határozat alapján a fogyasztási adóval együtt a vámterhet megfizette), azonban a forgalomba helyezésre csak február 1-e után kerül sor, úgy a magánszemély mentesül a regisztrációs adó megfizetése alól.
Amennyiben Ön május 1-e után gépjárművet vásárol bontási célra, úgy az után - mivel nem kívánja forgalomba helyezni - nem kell regisztrációs adót fizetnie. Ebben az esetben azonban a környezetvédelmi szabályokat célszerű megvizsgálni, ugyanis a gépjármű bontásának következtében környezetet károsító anyagok is keletkeznek, melyeknek a tárolását, kezelését meg kell oldani. Hogy a számozott fődarabok már forgalomban lévő gépjárművekbe történő beszereléséről már ne is beszéljek.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő