Wankel-motoros autó besorolása

2004.03.19. 01:41

Kérem, hogy a pontos válasz érdekében a Közlekedési Felügyelettel vegye fel a kapcsolatot.

Tisztelt Váradi úr!

A Wankel-motoros gépjárműveket hová sorolják a rendeletek? Vám, áfa, regisztrációs díj, környezetvédelmi díj tekintetében.

Tisztelettel:
Fenyvesi Jenő

Tisztelt Fenyvesi Jenő!

Vámszempontból nincs gond a besorolással

, mivel a kereskedelmi vámtarifa rendelkezései szerint a Wankel-motoros gépjárműveket a szikragyújtású motorral felszerelt járművekhez kell sorolni.
ÁFA szempontjából sem lehet probléma, mivel az ÁFA törvény a termékek esetében a kereskedelmi vámtarifa besorolását használja.
Környezetvédelmi termékdíj tekintetében nem a gépjármű után kell a díjat fizetni, hanem annak akkumulátora, gumiabroncsa, légkondicionáló berendezése, motorolaja után. Ebben a tekintetben tehát lényegtelen, hogy a motor milyen hajtással üzemel. (a tisztán elektromos üzemű autók után is kell a díjat fizetni, azok akkumulátora, gumiabroncs stb. után)
A regisztrációs adóról szóló törvény rendelkezései az adó összegének megállapításakor azonban Otto-motoros, dízel motoros, valamint egyéb kategóriákat ismer. Én úgy gondolom, hogy a Wankel-motoros gépjármű ennek megfelelően az egyéb kategóriába tartozik, azonban mivel kérdése technikai jellegű, ezért kérem, hogy a pontos válasz érdekében a Közlekedési Felügyelettel vegye fel a kapcsolatot.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő