Regisztrációs adó fizetése

2004.03.19. 01:46

A motor hengerűrtartalma és környezetvédelmi besorolása alapján került fix összegben megállapításra.

Tisztelt Uram!

Az új autók esetében, illetve a már Magyrországon üzembehelyezett használt autók esetében jár-e vételár növekedéssel a regisztrációs díj bevezetése? Azaz terheli-e majd ezeket az autókat ilyen, vagy hasonló eddig nem bevezetett plusz költség egy autóvásárlás esetén, ha a vásárló magánszemély?

Üdvözlettel:
Óvári László

Tisztelt Óvári László!

A regisztrációs adó fizetési kötelezettség a 2004. január 31-e után Magyarországon első ízben nyilvántartásba vett (vagy már forgalomba lévő, de átalakított és átalakítva nyilvántartásba vett) személygépkocsikat és lakóautókat terheli.


2004. február 1-vel a regisztrációs adó bevezetésével egyidejűleg azonban megszűnik a gépjárművek utáni fogyasztási adó.
A regisztrációs adó fogyasztói árra gyakorolt hatása az új autók esetén a forgalmazó üzletpolitikai döntéseinek ismerete nélkül nehezen állapítható meg. A regisztrációs adó tehát egy olyan költség, ami az eddig fizetett fogyasztási adó helyébe lép.
Az új adó összege azonban nem a gépjármű értékének a függvénye, hanem a motor hengerűrtartalma és környezetvédelmi besorolása alapján került fix összegben megállapításra.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő