Japán autó az EU-ból

2004.03.19. 02:16

Hogyan definiálható a jarmű származása?

Tisztelt Váradi Úr!

Örömmel olvasom a TotalCar/TotalVám oldalakon megjelenő járműimporttal kapcsolatos váminformációkat.
Én 3 éve Németországban tevékenykedő, magyar állampolgársagú egyéni vállalkozó vagyok. Lenne néhány kérdésem, autóbehozatallal kapcsolatban. Egy EURO4-es emissziós besorolású új Toyota szgk-t szeretnék behozni 2004. majus 1-et követően.
-Hogyan definiálható a jarmű származása? Ha Németországban vagy Lengyelországban vásárolom meg az autót, az EU-s vagy japán származasú? Gondolom, hogy a vételár tartalmazza az autóimporttal kapcsolatos költségeit (Japán->EU/CEFTA).
-Ha jól értem, az autó magyarországi üzembehelyezéséhez a regisztrációs dijat es a környezetvédelmi vizsgálat díjat kell kifizetnem. Mi a helyzet az Áfa-val? Hol kell ezt kifizetnem, ill. hol kellene esetleg visszaigényelnem?
-Van-e jelentősége annak, hogy mikor vásárolom meg, ill. mióta használom az autót?
-Ha esetleg hazaköltöznék, befolyásolja-e ez a tényező az autóbehozatal költségeit? Én ugyan hivatalosan és érvenyes tartózkodási engedéllyel rendelkezve tartózkodom 3 éve Németországban, de a kiutazásom itthon nem jelentettem be.

Köszönettel,
Willner Gabor

Tisztelt Willner Gábor!

A csatlakozást követően az EU-tagországokban vásárolt gépjárműveket Magyarországon már nem kell vámkezeltetni

(vámunió - egységes belső piac). Az Ön által említett Japánban gyártott gépjármű, függetlenül az EU-n belüli vásárlás helyétől japán származásúnak minősül.
Használt gépjármű vásárlása esetén az ÁFA-t a vásárlás helyén kell megfizetni, új gépjármű vásárlása esetén viszont a forgalomba helyezés helye szerinti országban.
Magyarországon a gépjármű forgalomba helyezésekor regisztrációs adót kell fizetni - új és használt gépjármű esetén is. A környezetvédelmi termékdíj jelenleg hatályos szabályozása szerint EU-n belüli vásárlás esetén nem kell termékdíjat fizetni (ez még változhat 2004.05.01-ig)
A forgalomba helyezéssel és a fizetendő költségekkel kapcsolatosan nincs annak jelentőssége, hogy a gépjárművet mikor vásárolta.
A csatlakozást követő hazaköltözése sem befolyásolja a forgalomba helyezéskor fizetendő költségeket.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő