Renault bontásra

2004.03.22. 11:34

A karosszériát szeretném felhasználni, de az autó csak egyben eladó.

Tisztel Váradi Mihály úr,

Kérdésem az lenne Öntől, hogy szeretnék behozni az országba egy 1988-as évjáratú Renault 1721 cm3-es szabályzatlan katalizátoros autót kizárólag bontásra, alkatrésznek. A karosszériát szeretném felhasználni, de az autó csak egyben eladó.
Kérem, írja meg, van-e annak lehetősége, hogy az autót behozzam, és ha igen hova kell fordulnom.

Tisztelettel:
Zsipi Károly

Tisztelt Zsipi Károly!

Amennyiben a közlekedési felügyelet a belföldi forgalom számára történő vámkezelés engedélyezését megtagadja, az ügyfél kérheti a jármű alkatrészként történő vámkezelését.


Ehhez - a fődarabok azonosítási jelzésének nyilvántartásba vétele mellett - a közlekedési felügyelet külön engedélyt ad ki.
Az engedély kiadásához a kérelmezőnek az alábbiakat kell igazolni:
- a számozott fődarabok kivételével a gépjármű alkatrészeit, tartozékait az arra feljogosított engedéllyel rendelkező személy vagy szervezet bontásra átveszi,
- a hulladéknak minősülő alkatrészek, tartozékok importjához szükséges külön jogszabályban meghatározott engedélyt a hasznosítás helye szerint illetékes elsőfokú környezetvédelmi felügyelőség megadta.
A vámeljárást megelőző vizsgálat díjköteles, amelynek összege járműfajtánként változó, konkrét összegét a vizsgálatkor érvényes külön jogszabály határozza meg.
Javasolom, hogy az alkatrészként történő behozatal engedélyezésével kapcsolatban vegye fel a kapcsolatot a Közlekedési Felügyelettel a külön engedély kiadásának feltételeivel kapcsolatban.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő