Még egyszer a Járműnyilvántartó lapról

2004.03.22. 12:06

Ha hazautazok hétvégékre, ünnepekre, akkor be kell jelenteni a határon?

Tisztelt Vámszakértő!

Németországban dolgozok tartózkodási engedéllyel. A német előírásoknak megfelelően magyar jogosítványomat lecseréltettem németre. Mivel hosszabb ideig tartózkodom Németországban, ezért itt vettem egy német rendszámú autót.
Érdeklődni szeretnék, hogyha hazautazok vele hétvégékre, ünnepekre, akkor be kell-e jelenteni a határon, hogy mikor léptem be illetve ki az országból? Ha igen, akkor az hogyan történik; kinek kell szólni a határon? Milyen papírokat kell kitölteni?

Köszönettel
Kovács Szilárd

Tisztelt Kovács Szilárd!

Az Ön tulajdonában lévő külföldön forgalomba helyezett gépjárművének magyarországi ideiglenes behozatalához a beléptető határvámhivatalnál kérnie kell az ún. Járműnyilvántartó lap kiállítását

.
A kéréssel egyidejűleg igazolni kell a folyamatos külföldi tartózkodás jogcímét tartózkodási engedéllyel, munkáltatói igazolással, tanulmányi szerződéssel stb. A kiállításhoz rendelkeznie kell a gépjárműnek Magyarországra érvényes kötelező felelősség biztosítással, illetve csatolni kell az útlevelet, és a gépjármű forgalmi okmányait.
A Járműnyilvántartó lappal a gépjármű 12 hónap alatt összesen (részletekben, vagy egyhuzamban) legfeljebb 6 hónapot tartózkodhat ideiglenesen Magyarországon.
Az első belépéskor kiállított Járműnyilvántartó lapot ezt követően minden Magyarországra történő be és Magyarországról történő kilépéskor igazoltatni kell a határvámhivatallal.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő