MWST-fizetési kötelezettség

2004.04.05. 11:18

Németországból szeretnék behozni új autót...

Tisztelt Uram!

Németországból szeretnék behozni új autót és új 50 cm3 robogót május 1. után. Kell-e Mwst-t fizetni, és itthon visszaigényelni, vagy nem kell külföldi Mwst-t fizetni?
Forditva is lehet: ha külföldre viszem az autót (nem lesz Magyarországon regisztralva), kell-e ÁFA-t fizetni, és visszaigényelni, vagy nem kell ÁFA-t fizetni ?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Tóth Béla!

Az ÁFA tv. alapján közlekedési eszköznek minősül többek között az a beépített erőgéppel hajott szárazföldi jármű, amelynek hengerűrtartalma meghaladja a 48 cm3-t, vagy teljesítménye meghaladja a 7,2 kW-ot.


Az új közlekedési eszközök esetén az ÁFA fizetése nem a beszerzés helyén, hanem a célországban történik.
Ennek megfelelően a 48 cm3 feletti hengerűrtaltalmú, vagy 7,2 kW-nál nagyobb teljesítmányű erőgéppel ellátott jármű esetében az ÁFA fizetés behozatal esetén Magyarországon történik.
Ez a szabály az egész EU-ra vonatkozik, azaz új közlekedési eszköz magyarországi vásárlása esetén a külföldi állampolgárnak sem kell Magyarországon ÁFA-t fizetni.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.